- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
LODY DOMOWE
Ten przepis to z starszych numerów ,,Kuchni",całkiem przyzwoite
2 duże jajka
12 dag cukru
300 ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżka przegotowanej ciepłej wody
( ja daję jeszcze cukier waniliowy Kotani)
Ubić białka, dodać połowę cukru, ubić.
W innej misce ubić śmietankę .
W trzeciej misce ubić żółtka z wodą ,dodać cukier i ew. c.waniliowy
aż zbieleją jajka.
Zmieszać delikatnie zawartość trzech misek,nakryć dokładnie folią
lub przełożyć do plstykowej z pokrywką.Włożyć do zamrażalnika
W orginale na 24 godziny, ale moje zrobione wieczorem są dobre rano.
Podaję je z owocami , roztopioną czekoladą, lub same.
Jajka mam wiejskie ,więc pewne, ale i tak warto jajka w skorupce
umyć w płynie do naczyń ,dobrze spłukać lub/i sparzyć wodą.
Ten przepis to z starszych numerów ,,Kuchni",całkiem przyzwoite
2 duże jajka
12 dag cukru
300 ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżka przegotowanej ciepłej wody
( ja daję jeszcze cukier waniliowy Kotani)
Ubić białka, dodać połowę cukru, ubić.
W innej misce ubić śmietankę .
W trzeciej misce ubić żółtka z wodą ,dodać cukier i ew. c.waniliowy
aż zbieleją jajka.
Zmieszać delikatnie zawartość trzech misek,nakryć dokładnie folią
lub przełożyć do plstykowej z pokrywką.Włożyć do zamrażalnika
W orginale na 24 godziny, ale moje zrobione wieczorem są dobre rano.
Podaję je z owocami , roztopioną czekoladą, lub same.
Jajka mam wiejskie ,więc pewne, ale i tak warto jajka w skorupce
umyć w płynie do naczyń ,dobrze spłukać lub/i sparzyć wodą.
Ostatnią edycję dokonał moderator: