IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Kwadraty jagodowe
bajaderka
post 11 Jul 2005, 22:52
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Kwadraty jagodowe

Bardzo smaczne, wilgotne ciasto z jagodami - swietne z mocna, aromatyczna herbata

2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masla
3/4 szklanki mleka
1 1/2 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki platkow owsianych
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1/4 lyzeczki cynamonu
1 1/2 szklanki swiezych jagod, oproszonych lyzka maki

1/4 szklanki brazowego cukru

Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1 lyzka mleka
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)

Rozgrzac piekarnik do 165 st.C. Kwadratowa forme o wymiarach 23x23cm posmarowac maslem. Ubic maslo z cukrem na puszysta mase, dodac jajka po jednym i wanilie, dobrze ubic. Dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem ciagle ubijajac mase na malych obrotach. Dodac cynamon i platki owsiane i wymieszac. Wsypac oproszone maka jagody i delikatnie wymieszac. Wylac na przygotowana blache, posypac rownomiernie brazowym cukrem i piec okolo 45 minut, az ciasto bedzie lekko zlociste i patyczek wetkniety w sam srodek bedzie suchy. Wyjac z piekarnika i kompletnie wystudzic. Cukier puder utrzec z lyzka mleka i wanilia na gladka mase, dodajac wiecej cukru lub mleka w razie potrzeby. Polac ciasto lukrem, robiac esy-floresy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 12 Jul 2005, 08:57
Post #2


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



a tak wygląda ta wspaniałość:
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 12 Jul 2005, 12:28
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.386
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Oj jakie ładne ,może Tata zechce iść na jagody.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 16 Jul 2005, 13:31
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.386
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Piekłam i mogę potwierdzić, że nie tylko ładnie wyglądają,

ale są pyszne-niebo w gębie...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ata
post 19 Jul 2006, 19:06
Post #5


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 116
Dołączył: 13-July 05
Skąd: usa
Użytkownik nr: 611



a czy paltki owsiane musza byc czy moge odbyc sie bez tego lub zastapic czym inny,m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
roggie
post 19 Jul 2006, 21:56
Post #6


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.142
Dołączył: 14-February 06
Użytkownik nr: 1.390



o matko, przypomnialo mi sie, ze keidys robilam to ciacho..... jak jeszcze mniammniam byl darmowy.... poezja, rewelacja!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ladybird
post 20 Jul 2006, 07:35
Post #7


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 852
Dołączył: 12-April 06
Skąd: Gdańsk, Warszawa
Użytkownik nr: 1.644



W sobotę uzbierałam z litr jagód w lesie i chyba już wiem co z nimi zrobić

Mogę wsypać do ciasta zamrożone, prawda?
A zamrozily mi sie cudnie - na sypko ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hansenjoasia
post 21 Jul 2006, 19:44
Post #8





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 5
Dołączył: 18-June 06
Skąd: Dania
Użytkownik nr: 1.876



Bajaderko poradz prosze czy jak upieke to ciacho ale zamiast jagod dam borowke kalifornijska to bedzie to nadal zjadliwe? No bo ´co jak co ale jagod to ja tutaj nigdzie nie dostane....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 24 Jul 2006, 02:59
Post #9


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



CYTAT(hansenjoasia)
Bajaderko poradz prosze czy jak upieke to ciacho ale zamiast jagod dam borowke kalifornijska to bedzie to nadal zjadliwe? No bo ´co jak co ale jagod to ja tutaj nigdzie nie dostane....


Tak naprawde to to ciasto powinno sie nazywac Kwadraty z borowka amerykanska ;)
Bo ja tylko z borowka je pieke - jagody u mnie sa owocem sezonowym, a sezon na nie trwa tak krotko, ze zal do ciasta ich uzyc, zjadamy tylko swieze icon_smile.gif No chyba ze uzyje mrozonych icon_smile.gif

Tak, ze odpowiedz jest nastepujaca - jak najbardziej bedzie zjadliwe ;) I dodam jeszcze, ze we wszystkich moich przepisach z jagodami wystepuje borowka amerykanska - pisze jagody bo latwiej, a w sumie to owoc zamienny ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ladybird
post 24 Jul 2006, 07:48
Post #10


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 852
Dołączył: 12-April 06
Skąd: Gdańsk, Warszawa
Użytkownik nr: 1.644



Zrobiłam na niedzielę. Łatwe i pyszne, choć może trochę za słodkie przez ten lukier.
Następnym razem zrezygnuję też z cynamonu, na rzecz wyraźniejszego aromatu waniliowego icon_smile.gif
A i jeszcze chciałam zapytać czemu maja służyć płatki owsiane? Wrzuciłam je oczywiście w postaci surowej ;) i są one wyczuwalne jako małe twarde grudki. Nie przeszkadza to za bardzo, co prawda, ale po co?
A może trzeba było dać namoczone te płatki eee chyba nie

Ciasto bardzo dobre i dziękuję ślicznie za przepis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
-magda-
post 24 Jul 2006, 11:23
Post #11


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 328
Dołączył: 24-March 06
Skąd: Lublin
Użytkownik nr: 1.561



Dla mnie super
Nie dałam brązowego cukru, więc lukier nie zasłodził jakoś specjalnie. Płatki niewyczuwalne. Na drugi dzień lepsze. Sama zjadłam 3/4 blaszki
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Musia
post 24 Jul 2006, 11:41
Post #12


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 489
Dołączył: 14-November 05
Użytkownik nr: 965



bajaderka - czy musza byc tylko swieze owoce czy moze dac np. ze sloika. Bo ja do twoich jagodzianek daje osaczone jagody ze sloika wiec moze do tego ciast mozna tez
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hichotka
post 24 Jul 2006, 17:03
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.323
Dołączył: 8-February 05
Skąd: Peru
Użytkownik nr: 298



Zrobiłam i ja

Pyszne jest to ciasto chociaż z wyglądu nie zachwyca... za to w smaku mniamniuśne
I szybko znika
U mnie od teraz zastąpi jagodzianki lepiej mi smakuje aniżeli one

Pysia

p/s A mój synio powiedział tak kosztując to ciasto: mamo jakie Ty pyszne ciasta pieczesz

Polecam Do mleczka mniam

Go to the top of the page
 
+Quote Post
roggie
post 29 Jul 2006, 18:49
Post #14


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.142
Dołączył: 14-February 06
Użytkownik nr: 1.390



zrobilam dzis z porzeczkami
jak ja lubie to ciacho!
nie umiem sie zecydowac z czym lepsze

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ladybird
post 31 Jul 2006, 07:48
Post #15


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 852
Dołączył: 12-April 06
Skąd: Gdańsk, Warszawa
Użytkownik nr: 1.644



roggie jakie apetyczne!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
roggie
post 31 Jul 2006, 11:19
Post #16


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.142
Dołączył: 14-February 06
Użytkownik nr: 1.390



Ladybird dziekuje icon_smile.gif ciacho zjedzone! refleksja po zdjedzeniu - to moje ulubione ciasto pyszne z porzeczkami, jesli ktoś lubi słodycz złamaną lekkim kwaskiem mniam!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
agus
post 1 Aug 2006, 17:51
Post #17


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 149
Dołączył: 31-July 05
Skąd: Częstochowa
Użytkownik nr: 628



Wczoraj upiekłam z porzeczkami.
Pyszne.
Zeby nutke kwaśności było czuć jeszcze bardziej polałam lukrem cytrynowym
Go to the top of the page
 
+Quote Post
roggie
post 1 Aug 2006, 18:10
Post #18


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.142
Dołączył: 14-February 06
Użytkownik nr: 1.390



o no to koniecznie musze przetestowac ten lukier cytrynowy (no i jest okazja, znow upiec to ciacho :twisted: )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lis
post 2 Aug 2006, 00:00
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.333
Dołączył: 29-July 05
Użytkownik nr: 626



Świetne jest. Nie posypałam cukrem i nie jest za słodkie, a jagody są przyjemnie kwaskowe. Płatki miałam tylko górskie, więc są lekko wyczuwalne, ale nadają taką fajną "razowość".
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 2 Aug 2006, 11:37
Post #20


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



kwadraty siedzą w piekarniku tak jak dziewczyny zrobilam z porzeczkami, bo jagód u mnie brak, a porzeczek wręcz przeciwnie ;) dodalam tez troche wiecej platkow teraz sie boje, czy aby nie przedobrzylam i czy nie wyjdzie zakalec ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 26th May 2019 - 09:04