chlodny usmiech owocowy

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
rec_r1a_11728v2ec.jpg
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
nie bylam pewna czy wyswietli zdjecie.

teraz przepis. Szybki i doskonaly na upal.

sredni melon
owoce do "nadzienia" - jagodowe lub pokrojone w kawalki
2 galaretki.

Zrobic galaretki uzywajac 3/4 wody podanej w przepisie.
Melon umyc, przekroic wzdluz na pol, wyrzucic pestki. Napelnic srodek owocami (kawalki gruszek, maliny, jagody, brzoskwinie, agrest...).
Zalac galaretka i schlodzic do stezenia.
Pokroic na czastki i podawac.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
genialne! proste! genialne! zrobię na 100%
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
trzeba pokroic na porcje. W takie czastki jak sie kroi arbuza.
pol melona na jedna osobe i z nadzieniem to by bylo za duzo ;)
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
to mnie uswiadomcie blagam jak wybierac melona
miodowego bo inne po prostu nie smakuja mi
zawsze jak kupie to jeszcze miesiac musi dojrzewac na oknie :roll:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
kazdy melon powinien ladnie pachniec.
czasem z rozmachu go caluje, jak chce blizej nosa, bo nie czuje.
Slodko powinien pachniec. Wszelkiego rodzaju slady plesni czy stechlizny bardzo niewskazane (przy kantalupach czesciej mozna spotkac).
Kto umie opukac arbuza niech tez puknie melona ;) - ten sam owoc. Odglos nie powinien tepy? gluchy? Mam nadzieje, ze ktos rozumie :roll:
Nie moze byc obity czy odgnieciony.
I ladnie, rowno kremowo-zolciutki. Ja tez zielonych nie lubie.
Najbardziej lubie jak jeszcze ze 2 dni polezy w lodowce. mniam

to moj ulubiony. Mydlana kantalupe wcina Kubek.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
to teraz wiem jak na nie patrzec 8)
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Fantastyczny pomysl. Niby kawalek melona, a jednak nie...
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Nio pomysł super ale ja z melonem tak nie bardzo i zrobię w arbuzie
icon_smile.gif


extra deserek leciutki i orzeźwiający, zaserwuję na jakiś elegancki obiadek :banana: :anbetung:
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
A ja robię takie galaretki w połowkach grejpfruta. Jak galaretka zastygnie, kroję na ćwiartki. Na imprezach, gdzie są dzieci, te galaretki robią furorę.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
A ja robię takie galaretki w połowkach grejpfruta. Jak galaretka zastygnie, kroję na ćwiartki. Na imprezach, gdzie są dzieci, te galaretki robią furorę.
ale gdzie tam wlac galaretke? wydłubac miazsz i sama skorka ma zosatc? Jakos melon chyba ladneij wyglaa niz skorka (Ale nie wiem)
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
dla dzieci dobrze, jak moga do reki wziac, lyknac i pobiec dalej. Galaretki w reke nie wezmie. Tak sobie mysle...
 

silencia

Member
Wrz 13, 2004
814
0
0
super to wyglada.. i napewno tez smakuje
icon_smile.gif
icon_smile.gif

zrobie napewno... tylko musze dostac melona u mnie
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
tia; do zagania moj tata na grzyby jezdzil. przynajmniej tyle dobrego
 

silencia

Member
Wrz 13, 2004
814
0
0
łooooo.. naprawde.... ??
jak bys kiedys była w tych rejonach na grzybkach to serdecznie zapraszam
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
A ja robię takie galaretki w połowkach grejpfruta. Jak galaretka zastygnie, kroję na ćwiartki. Na imprezach, gdzie są dzieci, te galaretki robią furorę.
ale gdzie tam wlac galaretke? wydłubac miazsz i sama skorka ma zosatc? Jakos melon chyba ladneij wyglaa niz skorka (Ale nie wiem)
Tak jest. Wyciągnąć miąższ i w to miejsce wlać galaretkę. Bardzo ładnie wygląda i jest pyszne.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
łooooo.. naprawde.... ??
jak bys kiedys była w tych rejonach na grzybkach to serdecznie zapraszam
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
bardzo dziekuje, ale ja tam nigdy nie dotarlam. On jakos przy okazji wyjazdow sluzbowych tam wpadal.
Ode mnie to baardzo daleko. Koniec konca Polski. Juz dalej nie mozna :mrgreen: