Bakłażany z cebulką zeszkloną

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
6 bakłażanów (raczej długich niż pękatych)
6 sporych cebul
10 ząbków czosnku
6 soczystych pomidorów
1 szklanka oliwy
sól pieprz, oregano, bazylia
(aska cynamonu)

Bakłażany umyc, obrać kilka plastrów skórki wzdłuż obieraczką do warzyw (wtedy skórkę się łatwiej je). Pokroić wzdłuż. Posolić. Odstawić. Spłukać po jakimś czasie z soku.
Wlać na patelnię pół szklanki oliwy, obsmażyć bakłażany z obu stron, zdjąć z patelni. Pomidory obrać i wyfiletować, czosnek obrać i pokroic w plasterki, cebule pokroić na piórka (powinny być dość duże). Wrzucić wszytsko na patelnię, przesmażyć, doprawić przyprawami (jeśli ktoś lubi, można wrzucić na chwilę laskę cynamonu, żeby sos przeszedł aromatem) Przestudzić. Bakłażany ułozyć w żaroodpornym naczyniu, połozyć na nie farsz, wlać resztę oleju i trochę wody. Piec przez godzinę. Podawać na zimno (ale na ciepło tez pycha)