Dzem agrestowo-porzeczkowy

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Dzem agrestowo-porzeczkowy

1/2 kg agrestu
1/2 kg czarnych porzeczek
0,4 kg cukru (ale ja nie lubie slodkich, mozna dac 0,5 kg)
1 opakowanie zelfixu 2:1

porzeczki i agrest oczyscilam, bzyknelam w malakserze zeby sie troche rozciapaly. wrzucilam do gara, zagotowalam, wrzucilam cukier, poczekalam az sie rozpusci. przestudzilam troche, przetarlam przez sito, skory wyrzucilam. to przetarte znowu do gara i zelfix i pogotowac pare minut. w sloiki, sloiki zakrecic i do gory dnem na piec minut - raczej nie dluzej po sie potem od denka nie chca odkleic :mrgreen:

pyszne to jest, jak ktos ma opory do zelfixu to trzeba to gotowac przez te pare dni jak to dzem.

pzdr
yenn