ogórki z czosnkiem

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
A ta oliwa to z oliwek ma być? Czy olej?

Bo wiele osób myli oliwę z olejem, a olej z oliwą, więc ja chcę wiedzieć na pewno, bo mi ogórki już sok puszczają... :|
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
olej lej.
na pewno nie musi byc oliwa.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Hm... ciekawe co na to Yenulka... :gruebel: :mrgreen:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Jahasiu w wiekszosci przepisow w stylu wloskim oliwa jest wskazana ze wzgledu na charakterystyczny "smaczek".
Natomiast nie sadze, zeby tego to dotyczylo, szczegolnie, ze przepis pochodzi od "baby" sprzedajacej ogorcy. Myslisz, ze ona ma olive virgine w ogole w domu?

wiekszosc przetworow sklepowych jest robionych z olejami warzywnymi.

chyba musze wykopac artykuly o zdrowotnosci olejow nienapedowych roznych.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
No dobra - zrobiłam. Dałam olej z pestek winogron. A co! :mrgreen:

Tylko głupia sprawa - miałam tylko takie dłuższe wąskie słoiki (po borówkach firmy "leśne skarby") i niestety ogórki zostawiły w nich za dużo miejsca na zalewę... no i musiałam dorobić zalewę... A soku z ogórków już nie było... Więc zastąpiłam go wodą z solą... :oops:

I co teraz z tymi "dorobionymi" ogórkami będzie???

"O kurwości, o kurwości.... :roll:" - że tak zacytuję klasyka... :mrgreen:

No i jeszcze jedna modyfikacja: w trakcie wrzucania przypraw do zalewy uświadomiłam sobie, że nie mam :shock: pieprzu ziołowego... No i co zrobiła przerażona tym faktem Johasia? Zastąpiła pieprz ziołowy przyprawą indyjską garam masala... :dump:
Będą ogóreczki z nutą orientalną... :roll: :banana: :mrgreen:

A na marginesie w charakterze anegdotki dodam, że gdy przeczytałam, iż mam te ogórki pokrajac w plasterki ok. 0,5 cm, to chciałam w pierwszym odruchu lecieć do pokoju po linijkę - tak bardzo chciałam się ściśle trzymać przepisu... Tu linijka, a tam garam masala.... :dump: Postępy robię! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Jahasiu w wiekszosci przepisow w stylu wloskim oliwa jest wskazana ze wzgledu na charakterystyczny "smaczek".
Natomiast nie sadze, zeby tego to dotyczylo, szczegolnie, ze przepis pochodzi od "baby" sprzedajacej ogorcy. Myslisz, ze ona ma olive virgine w ogole w domu?

wiekszosc przetworow sklepowych jest robionych z olejami warzywnymi.

chyba musze wykopac artykuly o zdrowotnosci olejow nienapedowych roznych.
wiesz co kermidt? czasami jak Cie czytam to mi rece opadaja.

Johasia, sorry ze nie odpowiedzialam wczesniej ale nadal mam zwalony komputer w domu. Ja robie z oliwa, tak jak bylo w przepisie od "baby sprzedajacej ogorcy". Z olejem nigdy nie robilam, mam nadzieje ze beda tam samo dobre jak oryginal.

pzdr
yenn
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Dzięki za odzew, Yenulko.
icon_smile.gif


Też mam taką nadzieję, zwłaszcza po moich modyfikacjach... :roll: To kiedy mogę zaryzykować otwarcie słoika...? :mrgreen:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
No masz racje Yenn. Bardzo cie przepraszam.
Jak byk OLIWA stoi.
Mam nadzieje, ze jednak wyjda. Moje tez.

to jeszcze zapytam co znaczy podgrzana oliwa.
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
joannas - dla mnie one nie sa slodkowae - przy tej ilosci czosnku to sa takie fajne ostro slodkie - bardzo slodkie Ci wyszly??

kermidt - podgrzana oliwa - u mnie to wyglada tak ze wlewam do gara, wlaczam gaz i zostawiam na pare minut - na pewno nie zagotowuje tego.

johasia, mam nadzieje ze dobre beda mimo modyfikacji - ja mysle ze po jakis dwoch tygodniach mozesz smialo otwierac pierwszy sloik, chociaz u mnie to do jesieni stoi :mrgreen:

pzdr
yenn
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
nastepnym razem zrob z calosci nie trzeba bedzie dzielic :mrgreen:

czosneczek tez dobry, wyjadaj razem z ogorkami :mrgreen:

pzdr
yenn
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Nadia, liczy sie skutek a nie droga ktora sie do celu dochodzi :mrgreen:

a ja nie mam mikrofali :mrgreen:

pzdr
yenn
 

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
icon_smile.gif

Zrobiłam je trzy tygodnie temu, dzisiaj sprobowałam i robię więcej. Bardzo mi smakują :cheers:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
:banana: :banana: :banana:

pzdr
yenn