Sufletowy omlet nietylko od swieta*

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Sufletowy omlet nietylko od swieta

Bardzo fajna sniadaniowa kombinacja owocow z omletem.U nas juz po pierwszym zrobieniu weszlo do stalego repertuaru a moj krzyczal -chce codziennie
icon_smile.gif


Ja na wierzch uzywam podgrzanego dzemu z moreli ale rownie dobrze smakuje tylko z cukrem pudrem
icon_smile.gif




6 lyzek cukru

1/2 l-czki cynamonu

1 -2 jablka, gruszki lub brzoskwinie( pokroj na cienkie plasterki), moga byc nawet jagodowe owoce

3 lyzki masla

4 jaja- oddzielic bialka

1/2 l-czki waniliowego aromatu

1/2 l-czki skorki z cytryny

2 l-czki roztopionego masla

1 lyzka cukru pudru do posypania



1. Polacz 1/2 l-zki cukru z cynamonem I owocem tak aby caly owoc byl


2. Rozgrzej 3 lyzki masla w malym rondelku.Dodaj owoc I saute przez 5 minut

3. Rozgrzej piekarnik do 180C

4. Ubij bialko na piane

5. Ubij zoltka z pozostalym cukrem na bialo, dodaj wanilie I skorke z cytryny. Kiedy gotowe delikatnie wmieszaj ubita piane.

6.Wrzuc roztopione maslo do zaroodpornego naczynia, na to uloz owoce. A nastepnie , wlej ciasto jajeczne. Najpierw pozostaw naczynie na gazie przez okolo 1,5 minuty, nastepnie wloz je do piekarnika na 10 minut az omlet bedzie zloty

7. Przeloz na talerz odwracajac do gory nogami

Posyp cukrem pudrem lub dzemem z moreli


Bardzo polecam !!



Rada- jezeli uzywacie slodzonego morelowego dzemu radze dac odrobinke mniej cukru.