Chrupiace kajzerki

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Zupelnie nie wiem jakie mogly byc przyczyny takich nieudanych buleczek Beato
icon_sad.gif

Jestes pewna, ze dodalas wszystkie skladniki? Czasami brak cukru moze spowodowac, ze ciasto sie nie rumieni. Moze z drozdzmi cos nie tak?
Sama nie wiem
icon_sad.gif

Poczytaj drozdzowe ABC w Miarach i Markach - moze cos sie skojarzy
icon_smile.gif


I nie zniechecaj sie
icon_smile.gif
Jeden nieudany wypiek nie znaczy, ze wszystkie nastepne tez takie beda! Chleb na pewno sie uda....
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
:wink: kochana Magdo pokaz zdjecie kejzerek ja nie mam cyfrowki bo bym zrobila zdjecie moim grahamkom to by bylo co ogladac :|
belle :cheers:
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
No i wyszły mi dzisiaj, tym razem dałam mąkę bułeczkową i wyrabiałam długo mikserem, może to zadziałało i są fajne
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
A ja to bym chętnie pokazała wszystko co dziś zrobiłam: i chleb i bułeczki i udka w majonezie, które piękne mi dziś wyszły. Ale nie mam aparatu
icon_sad.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ta z prawej to ma swinski ryjek!
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
jak kajzerka to ona nie wyglada ale w smaku to chyba jest pyszna :wink: :anbetung: za zdjecie
 

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Właśnie wstawiłam do piekarnika kajzerki, ponacinałam, posypałam suszonymi mrówkami :mrgreen: i czekam. Nie wiem czy wyjdą :
 

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Upiekły się,
icon_sad.gif
nie są tak piękne jak bajaderki . Brak im puszystości, nie wiem jakiej konsystencji ma być ciasto, moje było dość gęste. Nacięcia poznikały :evil: W smaku są dobre. Chrupiące.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Ciasto powinno byc dosc geste Alinko
icon_smile.gif
Mnie kiedys tez naciecia znieknely, ale dlatego, ze zostawilam je za dlugo do drugiego rosniecia i wyrosly mi wysokie i bardzo okragle, a nie jak kajzerki lekko plaskawe
icon_smile.gif


One nie sa z tych puszystych, ale powinny byc miekkie w srodku i oczywiscie miec chrupiaca skorke
icon_smile.gif
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Bajaderko, ja dopiero dzisiaj dokladnie przeczytalam przepis i zdebialam :eek: :je sie wyrabia recznie , a nie w maszynie?? A moze mozna w maszynie...
Mozna w maszynie oczywiscie
icon_smile.gif
Ja wszedzie trabie, ze wszystkie moje przepisy na drozdzowe wyroby sa wykonywane (przetestowane) w maszynie
icon_smile.gif
Z malymi wyjatkami oczywiscie - tam, gdzie wymagane jest tylko machniecie lyzka kilka razy, maszyny nie zatrudniam
icon_smile.gif


W tym przepisie chodzi glownie o to, aby ciasto nie bylo zbyt dlugo wyrabiane, bo bulki nie beda mialy charakterystycznej konsystencji kajzerek. Powinny byc miekkie, ale nie puszyste - wiec nie chcemy wtloczyc za duzo powietrza w ciasto. Tez nie pozwol im za bardzo wyrosnac podczas drugiego rosniecia. Ale wyrabianie mozesz spokojnie zlecic maszynie
icon_smile.gif
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Czyli moge nastawic na program wyrabianie ciasta i poczekac do konca... u mnie to jest ok. 20 min wyrabiania.

Wlasnie takie mialam obawy, ze mechaniczne wyrabianie moze trwac za dlugo , albo w ogole wystarczy tylko " pomachac lyzka", stad moje pytanie.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Maszyna bedzie lepiej, bo ciasto jest dosc zwarte - 20 minut to tak w sam raz
icon_smile.gif