Wiejski chleb francuski

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Ja nie wiem, czy moj chleb mozna nazwac jeszcze tym francuskim, ktorego przepis podaje Mirabbelka
icon_smile.gif
. Nie mialam maki zytniej, bo jej nabycie w Krakowie graniczy z cudem, wiec dalam sama pszenna 650. No i zrobilam w dwoch wersjach: w bochenku i w keksowce. Zdjecia, moze nie najlepszej jakosci, bo sie spieszylam, zamieszczam ponizej:

dcp61612da.th.jpg

dcp61675zo.th.jpg


Niemniej jednak chleb pyszny. Chyba ten w bochenku smakowal mi bardziej. Kiedys, jak juz bede szczesliwa posiadaczka maki zytniej nierazowej, sprobuje trzymac sie scisle oryginalu. :mrgreen:
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Mirabbelko, mam pytanie nt zakwasu. Mam wziąć żytni, który hoduję, dosypać do niego mąki, i otrzymam taki mieszany zaczyn?

Gdzieś mignęła mi informacja, której teraz nie moge znaleźć, że zakwasu pszennego używa się tylko do czysto pszennych chlebów. Prawda to, czy mi się śniło?
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,064
427
83
Mirabbelko, mam pytanie nt zakwasu. Mam wziąć żytni, który hoduję, dosypać do niego mąki, i otrzymam taki mieszany zaczyn?

Gdzieś mignęła mi informacja, której teraz nie moge znaleźć, że zakwasu pszennego używa się tylko do czysto pszennych chlebów. Prawda to, czy mi się śniło?
tak przynajmniej twierdzi p.Pöt, ktorego wiedza sie podpieram.

W tym chlebie mozesz spokojnie dodac swojego zytniego zakwasu - tam gdzie w skladzie widnieje maka zytnia, zytni zakwas jest wskazany. Odejmiesz po prostu od calosci skladnikow ilosci maki na zaczyn.

Ten chleb jest robiony troche inna metoda niz chleby na ciescie zakwaszonym. Zaczyn bedzie dosyc scislym ciastem i niewiele bedzie mial wspolnego z zakwasem. Mimo to przyrosnie przez noc prawie w dwojnasob.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,416
113
Jako, że testuję w garnku różne chleby bochenkowe - dziś przyszła kolej na ten stary przepis.

Robiłam z 1/2 porcji i wyszedł mi taki chleb:

R__ne_005.jpg wiejski_z_Francji.jpg

R__ne_009.jpg

Uważam, że pomysł z pieczeniem chlebów w garnku to był strzał w 10. I wcale mi nie przeszkadza, że różne w smaku chleby mają ten sam kształt.
Wielkie dzięki Mirabelko.
 

Załączniki

  • R__ne_005.jpg
    R__ne_005.jpg
    38.2 KB · Wyświetleń: 2
  • wiejski_z_Francji.jpg
    wiejski_z_Francji.jpg
    32 KB · Wyświetleń: 2
  • R__ne_009.jpg
    R__ne_009.jpg
    36.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,064
427
83

aaricia

Member
Sie 7, 2006
1,017
0
0
Upiekłam ten chleb - jest rewelacyjny!

Odkąd zaczęłam kwasić zakwas (sierpień) piekłam tylko "chleb najprostszy" czy jak mu tam, metodą 3 fazową.
To jest drugi chleb "zakwasowy", który będę piec, bo wyszedł super, ma chrupiącą skóreczkę i wyrósł jak szalony.
Zakwas mam żytni, który prowadzę mąką żytnią razową, od jakiś 2 tygodni ten zakwas zaczął szaleć i jest b.mocny. Rozumiem teraz czemu ta żytnia papka zwana zakwasem może mieć taką ogromną wartość!!!

Starałam się trzymać mocno przepisu, choć np. nie ważyłam mąki bo nie mam wagi, tylko jakąś kiepską miarkę. Nie dodawałam drożdży. Chleb "wyrastałam" nie 2-2,5 godziny w temp. 25, ale przez noc (ok. 7 godzin) w chłodnej kuchni.
Zresztą "wyrastanie" chleba w nocy to fajna sprawa
icon_mrgreen.gif


Mirabelko, dzięki za kolejny przepis. baj de łej: zaraziłam pieczeniem chleba moją mamę (!!!!), która dostała porcję zakwasu i już upiekła pierwszy chlebek z bardzo dobrym wynkiem
icon_smile.gif


A wieczorem może cyknę jakąś fotkę chlebowi coby tu wkleić - uprzedzam, że chleby piekę w gazowym starym piekarniku (inniejszego nie posiadam) więc nie są takie rumiane jak wasze
icon_smile.gif
ale bardzo dobre i mimo wszystko chrupiące
icon_smile.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
hazo @ 30 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=371625Jako, że testuję w garnku różne chleby bochenkowe - dziś przyszła kolej na ten stary przepis.

Robiłam z 1/2 porcji i wyszedł mi taki chleb:

Pokaż załącznik 1197 Pokaż załącznik 1198

Pokaż załącznik 1199

Uważam, że pomysł z pieczeniem chlebów w garnku to był strzał w 10. I wcale mi nie przeszkadza, że różne w smaku chleby mają ten sam kształt.
Wielkie dzięki Mirabelko.
Hazo,
Czy ja Cię mogę prosić, żebyś następnym razem przy chlebie z 1/2 lub 1/3 porcji ciasta połozyła coś co pozwoli mi znaleźć odniesienie wielkości? Mam wrażenie, ze te Twoje chleby z połowy porcji sa conajmniej tak samo wielkie jak moje z całej. I te dziury smakowite.... Inspirujesz mnie straszliwie, dzięki Twoim zdjęciom mam powera do eksperymentowania i jak boga kocham, że się w końcu na prezentację wproszę
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
mam dokładnie takie samo wrażenie jak Jaco, kiedy widzę te chleby Hazo!
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,416
113
OK, następnym razem położę coś koło chleba. Dziś mogę tylko napisać, że kratka ma 28x20cm.
icon_wink.gif
 

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
zrobiłam zaczyn ale jakiś gęsty wyszedł, kulka jest w miarę zwarta i trochę lepka-tak ma być? czy ma być luźniejszy? boję się że taki gęsty nie urośnie
icon_confused.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,416
113
Mój był dosyć luźny. Kiedyś, jak mi wyszedł bardziej zwarty do ostatniego wyrabiania dodałam 1/4 łyżeczki drożdży instant, bo też się bałam, że nie urośnie.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
No w końcu udało mi się dostać na cina, wcześniej ciągle mi krzyczało że nie mam uprawnień żeby tu wejść
icon_eek.gif

Chleb upieczony, wyszedł wspaniale, świetny smak, miąższ superduper i w ogóle
icon_lol.gif
zresztą widać na zdjęciach niżej. Robiłam z połowy porcji i więcej raczej w garnku się nie zmieści, a szkoda bo wystarczyłby na dłużej. Zaczyn zgodnie z radą Hazo trochę rozluźniłam bo wyszedł mi dość zwarty, ładnie przybrał po nocy, bąblował aż miło
icon_mrgreen.gif
Ciasto ciągle wydawało mi się jednak zbyt luźne, więc dosypałam sporo mąki(może nie trzeba było jednak aż tak rozcieńczać zaczyny?) Wyrastało w misce przepisowe 2 godziny z odgazowaniem po godzinie, potem uformowałam bochenek i do gara wysypanego bułką tartą
icon_redface.gif
-okazało się że nie mam otrąb i bułka się bardzo dobrze sprawdziła nawet
icon_razz.gif
Chleb rósł ok.3-3,5 godziny, niestety temperatura u mnie jest niższa niż 25 stopni więc stąd ten dłuższy czas rośnięcia. Potem nacięłam go żyletką- nacina się dobrze i do piekarnika zimnego nastawionego na 240 gdzie siedział w sumie chyba ok 45-50 minut. Oto rezultat:

1xx0.jpg

3mq4.jpg

2wc3.jpg