Ciastka pomarańczowe z figami

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
icon_smile.gif

Ciastka pomarańczowe z figami
Z książki "Smacznie i bez tłuszczu - kuchnia przyjazna sercu"
Nie robiłam - zrobię w sezonie zimowym (ale bardzo ładnie wygląda ten przepis)

1 3/4 szklanki(250g) drobno pokrojonych suszonych fig
1/4 szklanki(60ml) soku pomarańczowego
3 szklanki(450) mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g margaryny
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
1 szklanka(250 ml) mleka
1/4 szklanki(60 ml) wody

:arrow: Figi polać sokiem pomarańczowym i ostawic na kilka godz(noc).
:arrow: Blachę wysmarować i wyłożyć papierem.
:arrow: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i margarynę, palcami rozetrzeć margarynę z mąką. Dodać skórkę pomarańczową, mleko oraz wodę i wyrobić ciasto. Przełożyć na stolnicę i wygniatac aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkować na prostokąt 20x40 cm. Na wierzchu rozłożyć figi i ciasto zrolowac. Roladę pokroić na 12 plastrów.
:arrow: Ułożyć je na blachę i piec w gorącym(220stopni) piekarniku około 20 minut aż ciastka się zrumienią. Pozostawić je na blasze 5 min a potem wyłożyć na drucianą kratkę do stygnięcia.
12 ciastek, 1 ciastko 196 kcal.