ciastka owsiane-kuchnia przyjazna sercu

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
icon_smile.gif

Zrobiłam ciasteczka z przepisu z książki " Smacznie i bez tłuszczu - Kuchnia przyjazna sercu"
i bardzo mi smakują. (Zrobiłam z białym cukrem)

1 1/2 szklanki platkow owsianych (135g)
2 białka
1/2 szklanka rodzynkow (80g)
1/4 szklanki mąki
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki cynamonu
1/4 szklanki brazowego cukru
2 łyżki miodu
20 g margaryny roztopionej

Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
lachę wyłożyć papierem. Rozłozyć nanim po czubatej łyżeczce ciasta w odstępach około 3 cm. Kazde ciastko lekko spłaszczyć.
Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku(200 stopni) przez około 15 min aż ciastka się zrumienią. Wyłozyc na drucianą siatkę do stygnięcia. Około 16 ciastek. 1 ciastko około 93 kcal.
 

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
icon_smile.gif

Zmodyfikowałam ciasteczka

3 szklanki platkow owsianych(górskie - można trochę rozgnieść)
2 duże lub 3 małe jajka
3/4 szklanki rodzynek
1/2 szklanki mąki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
5 dag margaryny roztopionej
orzeszki arachidowe - połówki

Rodzynki wymoczyć w ciepłej wodzie.
Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem. Rozłozyć na nim po łyżeczce(lubię małe na jeden kęs) ciastka(nie rosną dużo) . Kazde ciastko lekko spłaszczyć. Położyć na nim połówkę orzeszka.
Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku(180-200 stopni) aż ciastka się zrumienią. Wyłozyc na drucianą siatkę do stygnięcia. Są znakomite(koleżanki i koledzy córki - też tak uważają), twarde a w środku miękkie.