Makrele marynowane*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
przepis nie wypróbowany przeze mnie, z książki " Przetwory domowe od stycznia do grudnia"

8 małych makreli
sól
4 cytryny
3-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
20 ziarenek pieprzu
pęczek zielonej pietruszki
125 g szalotki
ocet
białe wino
1 łyczeczka oleju
Ryby oczycić, odciąć łby, nasolić, odstawić w chl;odne miejsce na 6-8 godzin. Następnie dobrze je wypłukać, ew. pokroić na kawałki.
Do dużego garnka włożyć plasterki cytryny, roztarte ząbki czosnku, tymianek, listek laurowy, pieprz, siekaną pietruszkę i pokrojoną w plasterki szalotkę, na wierzchu ułożyć rybę. Białe wino wymieszać pół na pół z octem i podlać ryby. Postawić garnek na ogniu i podgrzewać pod przykryciem ostrożnie doprowadzając do wrzenia. Gotować na minimalnym ogniu 20 minut, po czym odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu 4-5 dni. Podawać ze smażonymi ziemniakami.
P.S zdjęcie w książce bardzo apetycznie wygląda <!--emoid:mniam:--><!--endemo-->
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: