Jabłecznik najlepszy na świecie

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
składniki
1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)
500 g mąki
250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu
4 żółtka
200g cukru
1 łyżka śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej

6628.jpg


sposób przygotowania
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. (można dodać troszkę cynamonu.

W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz. Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.
Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną. Smacznego!!!
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Sympatyczna ta szarlotka z pomponem. A to zolte z tylu to co?
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
:wink: Iwciu a mozna uzyc jablek gotowych ze sloika?? czy to juz nie ten smak
pozdrawiam belle