chleb na zakwasie ze słonecznikiem (krok po kroku)

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Dziękuję, Mirabbelko - jasno odpisałaś
icon_smile.gif
Przynajmniej ja zrozumiałam. Ale w praktyce wyjdzie, czy rzeczywiście zrozumiałam, czy tylko tak mi się wydaje
fiesgrins.gif


A tak w ogóle nie podziękowałam Ci za kawał dobrej roboty przy zrobieniu tej instrukcji! Tak szczegółowa i poparta zdjęciami, że chyba nie sposób tu czegoś skopać!
icon_smile.gif
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Uwielbiam ten chleb
icon_lol.gif
Jest wspanialy
banana.gif

Wczoraj znowu go upieklam
icon_lol.gif
Ale znowu w wersji bez slonecznika
icon_wink.gif
icon_lol.gif

Jest niesamowity
icon_lol.gif
lecker.gif

Dziekuje Mirabbelko - poraz kolejny - za ten przepis
bussi.gif


Z gory...
icon_wink.gif
calkiem fotogieniczny
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif




No i w srodku
icon_wink.gif


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Caritko, piekny
icon_lol.gif


Piekę go najczęściej - jest pyszny. Daję słonecznik i siemię. I zamiast mąki pszennej razowej, zwykłą pszenną. Jest w smaku podobny bardzo do chleba z siemieniem lnianym i słonecznikiem.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Dzieki Alu
icon_smile.gif

No, ja nie daje ziarenek, bo po pierwsze moja Polowa nie bardzo lubi w chlebie miec takie " farfocle"
icon_mrgreen.gif

A po drugie...- bez slonecznika tez jest bardzo, bardzo smaczny
icon_lol.gif

Bardzo go lubie
icon_lol.gif
i on mnie chyba tez, bo nie stwarza mi zadnych problemow, a na dodatek odwdziecza sie sie swoja "smacznoscia"
fiesgrins.gif
icon_wink.gif
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Zrobiłam
icon_smile.gif
Pyyyyszny jest.. Choć nie trzymałam się dokładnie przepisu, bo mąkę wymieszałam inną (troche żytniej, pszennej razowej, orkiszowej i zwykłej chlebowej
icon_smile.gif
)

Musiałam pilnie wyjechać i pierwsze wyrastanie trwało chyba z 6 godzin.. Pewnie dlatego chleb już później w piekarniku nie miał sił sie utrzymać i troche klapł... Ale smak jest boooski
icon_smile.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Caritko, sliczny jest ten twój chlebek, a raczej chlebki
daumen.gif
mniam.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
To i ja się pochwalę. Mój pierwszy chleb na czterodniowym zakwasie. Pyszny jest
mniam.gif
zrobiłam z połowy porcji, dając pół na pół słonecznik i dynię, połowa bochenka poszła na kolację, a nas tylko dwoje
icon_redface.gif
Trzymałam się proporcji mąki podanych przez Mirabbelkę, w czasie też się zmieściłam (podanym przez Mirabbelkę). Mam wrażenie tylko, patrząc na dziury, że mogłam go zostawić troszkę dłużej przy ostatnim wyrastaniu, ale bałam się, że przerośnie. A teraz zdjęcia
icon_mrgreen.gif





Dziękuję Mirabbelko za pyszny przepis i wszystkie porady, bez nich nie poszłoby tak sprawnie
cvety.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Serio?
icon_redface.gif
To jest mi bardzo miło, bo czekałam na jakąś konstruktywną krytykę od Ciebie Mirabbelko
icon_wink.gif
Na pewno wypróbuję jeszcze innych Twoich chlebków. Może mi doradzisz, który jeszcze będzie odpowiedni, bo wybór mam trochę ograniczony ze względu na mojego wybrednego mężczyznę, nie może być za dużo mąki razowej i ziarenek, bo on cytuję: "Nie jest kurą"
rofl.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Niezbyt zręcznie się wyraziłam Mirabbelko, miałam na myśli, które z testowanych przez Ciebie chlebków są dość neutralne w smaku (tzn. niezbyt kwaśne), bo to które są bez ziarenek i zbyt dużej ilości mąki razowej, to sobie mogę sama sprawdzić, co już z resztą zrobiłam. Z góry dziękuję za pomoc
cvety.gif
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Izolda @ 29 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=631793Niezbyt zręcznie się wyraziłam Mirabbelko, miałam na myśli, które z testowanych przez Ciebie chlebków są dość neutralne w smaku (tzn. niezbyt kwaśne), bo to które są bez ziarenek i zbyt dużej ilości mąki razowej, to sobie mogę sama sprawdzić, co już z resztą zrobiłam. Z góry dziękuję za pomoc
cvety.gif
Ja nie Mirabbelka, ale radze wyprobowac Pan de Horiadaki i prosty jasny, bo IMHO sa super i wlasnie nie sa kwasne.
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
A czy może mi ktoś powiedzieć, dlaczego gdy piekę chlebki z przewagą mąki pszennej, to nie wychodzą mi takie jasne chlebki?
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,062
419
83
-magda- @ 29 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=631835A czy może mi ktoś powiedzieć, dlaczego gdy piekę chlebki z przewagą mąki pszennej, to nie wychodzą mi takie jasne chlebki?
z przewaga pszennej to znaczy ile pszennej i jakiej ? wystarczy, ze uzywasz maki pszennej typ 650, niby jasnej, ale juz chleb bedzie ciemniejszy.
te prawdziwe jasne sa z bardzo oczyszczonej, wysokobialkowej maki.
pociesze cie, ze takie jasne chleby bardzo niezdrowe sa, wiec moze lepiej, ze Twoje ciemniejsze
icon_question.gif
 

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Proporcje to 4:1. Ale skoro mówisz, że i tak może być ciemniejszy chleb mimo przewagi jasnej, to trudno.
Pewnie są zdrowsze, ale...
icon_mrgreen.gif

No nic myślałam, że coś źle robię. Ale za wszelkie sugestie będą wdzięczna
icon_smile.gif

A piekę Twoje chlebki (codzienny, francuski, ze słonecznikiem ...), uwielbiamy je z mężem. Zaraziłam pieczeniem już kilka osób
icon_wink.gif