Faszerowana cukinia.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Faszerowana cukinia:

3 średnie cukinie
40 dkg mięsa mielonego
1 jajko
2 cebule
5 ząbków czosnku
1/4 szklanki oliwy
20 dkg startego żółtego sera cheddar
1 szklanka soku pomidorowego
1/2 szklanki rosołu
sól pieprz czarny mielony
bazylia

Cukinie przecinamy wzdłuż. Wydrążamy środek (zostawiamy środek do farszu) tworząc łódeczki.
Wkładamy je do gotującej, osolonej delikatnie się wody... gotujemy przez 10 - 12 minut.
Robimy farsz: mięso mielone + cebulka drobno posiekana + czosnek przeciśnięty przez praskę + wydrążony środek cukini rozdrobniony + jajko = wyrabiamy na jednolitą masę.
Farsz smażymy na patelni do miękkości - dosmakowujemy wedle gustu.
Do obgotowanej cukini wkładamy usmażony farsz.
Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Podlewamy sokiem pomidorowym wymieszanym z bulionem i sporą ilością bazylii.
Zapiekamy do momentu, aż ser się rozpuści i troszeczkę się zrumieni.
Pyszne. Polecam
smacznego.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Zrobiłam dziś na obiad
mniam.gif
Pyszności!!
icon_lol.gif

Tylko do farszu dałam jeszcze trochę kukurydzy i papryke pokrojoną w kostkę. I cukinie nie gotowałam tylko zapiekałam aż będzie miękka.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Moja też już siedzi w piekarniku.
icon_smile.gif

Do farszu zamiast wydrążonego miąższu dodałam garść zielonego groszku i dwa wyfiletowane, posiekane pomidory, a zamiast jajka - dwie, trzy łyżki utartego cheddara. Doprawiłam do smaku papryką, curry i odrobiną garam masali.
Podobnie jak Alicjanka nie obgotowywałam cukinii, tylko ją będę zapiekać do miękkości, bez podlewania rosołem.
Zapowiada się pysznie.
icon_smile.gif


EDIT:
Było pysznie!
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Cieszę się niezmiernie
daumen.gif
 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Znam to danie. Cukinia bardzo szybko się gotuje, więc nie trzeba jej gotować przed nadzianiem mięsem. Nadziane cukinie zalewam beszamelem na bazie rosołu i posypuję serem.

Pozdrawiam