- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 1
- 38
Z książki "Domowe przetwory"- (nie robiłam)
3 makrele ( 750 g)
pęczek koperku
1 łyżka grubej soli
1 łyżka grubo utłuczonego białego pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
Ryby sprawić, opłukać, odciąć by i ogony, odfiletować i ułożyć na desce skórą do dołu. Koperek drobno posiekać, wymieszać sól z pieprzem i cukrem, delikatnie natrezć rybę i posypać koperkiem. Złożyć filety po dwa i cioasno ułożyć w odpowiednim naczyniu lub w folii aluminiowej, na wierzchu położyć deseczkę i obciążyć. Wstawić na 2 dni do lodówki i od czasu do czasu odwracać. Przed podaniem usunąć ostrym nożem skórę.
Podawać z bułką, masłem i wytrawnym szampanem <!--emoid--><!--endemo--> <!--emoid--><!--endemo--> ( tak było w książce <!--emoid--><!--endemo--> )
3 makrele ( 750 g)
pęczek koperku
1 łyżka grubej soli
1 łyżka grubo utłuczonego białego pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
Ryby sprawić, opłukać, odciąć by i ogony, odfiletować i ułożyć na desce skórą do dołu. Koperek drobno posiekać, wymieszać sól z pieprzem i cukrem, delikatnie natrezć rybę i posypać koperkiem. Złożyć filety po dwa i cioasno ułożyć w odpowiednim naczyniu lub w folii aluminiowej, na wierzchu położyć deseczkę i obciążyć. Wstawić na 2 dni do lodówki i od czasu do czasu odwracać. Przed podaniem usunąć ostrym nożem skórę.
Podawać z bułką, masłem i wytrawnym szampanem <!--emoid--><!--endemo--> <!--emoid--><!--endemo--> ( tak było w książce <!--emoid--><!--endemo--> )
Ostatnią edycję dokonał moderator: