Dorsz marynowany*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Przepis z książki " Domowe przetwory"- nie robiłam

4 małe dorsze
1 cytryna
4 duże cebule
125 ml octu
10 ziarenek pieprzu
cukier
2 listki laurowe
2 jaja na twardo
4 łyżki naturalnego jogurtu
pęczek koperku

Sprawione ryby skropić sokiem z cytryny. Z octu, wody, pokrojonej w plasterki cebuli, pieprzu, liści laurowych i cukru przyrządzić marynatę i gotować 10 minut. Włożyć ryby i pozostawić w marynacie na minimalnym pogniu 15-20 minut, po czym wyjąć, obłożyć odcedzonymi plasterkami cebuli. Wymieszać siekane jajka z jogurtem i posiekanym koperkiem. Podawać oddzielnie. Rybę można serwować na zimno lub na gorąco ze smażonymi ziemniakami i sałatą.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: