Ryba na kwaśno*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Przepis z książki " Domowe przewtwory" - nie robiłam

po 50 dag karpia, szczupaka, okonia i węgorza
sól
mielony czarny pieprz
9 dag mąki
15 dag masła
50 dag cebuli
2 duże cytryny
1/2 l wody
12 l białego octu winnego
1/2 l wytrawnego białego wina
10 ziarenek pieprzu
1 łyżeczka suszonego estragonu

Ryby pokroić na dzwonka, osuszyć, dokładnie natrzeć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Obsmażyć na rozgrzanym maśle ( 9 dag) na złoto, osączyć na bibule.
Z karpia, szczupaka i okonia zdjąć skórę i wyjąć ości. W głębokim naczyniu żaroodpornym ułożyć wszystkie gatunki ryb, na wierzchu położyć plasterki cebuli i cytryny.
W dużym rondlu roztopić resztę masła, dodać 4 dag mąki, dobrze rozetrzeć, rozprowadzić wodą, octem i winem, zagotować na dużym ogniu, ubijając cały czas trzepaczką. Gdy sos zgęstnieje, zmniejszyć ogień, dodać 1 łyżkę soli, ziarnka pieprzu i estragon, gotować jeszcze 5 minut. Podlać sosem ryby, przestudzić, przykryć folią i wstawić na 2 dni do lodówki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: