Chleb z siemieniem lnianym i slonecznikiem

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Pusiu, chciałabym bardzo, ale musiałam odstawić gluten, więc ja tego chleba zjeść nie mogę, a T. się nie ucieszy jak mu taki "dziwny" chleb upiekę
icon_sad.gif
, jak uda mi się znaleźć na niego konsumenta, to z przyjemnością go upiekę
icon_smile.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
OK. Czekam zatem.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Piekę go dzisiaj, a to wszystko przez Izoldy przepięknej urody chlebki
fiesgrins.gif

Przestraszyłam się trochę i dałam odrobinkę żywych drożdży (15g), nie dodawałam słonecznika z powodu jego braku, sypnełam tylko 2 garstki płatków owsianych.
Szkoda, że w przepisie nie ma podanej ilości wody jaką trzeba dodać,
po wymieszaniu przez maszynę miałam same okruszki
icon_eek.gif
chlapnełam trochę wody, nie wiem czy nie za mało bo ciasto było bardzo zbite.
I coś poplątałam z tym odpoczywaniem chleba, zaraz po godzinie, jak trzeba było go składać, uformowałam i wsadziłam je do koszyczka
dontknow.gif
urósł wspaniale, po przełożeniu na blachę rozjechał się .
Siedzi w piecu teraz
pinggrins.gif

Czy wszystkie wasze chleby rosną w koszach? Mam tylko okrągły koszyk a taki chleb jest tylko do podziału na 4 ćwiartki i raczej nie za bardzo mi to odpowiada.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Kasha, jak nie ma podanej wody? Chyba potrzebujesz okularów
icon_lol.gif
, 100 g dajesz do siemienia lnianego, 90 g do zaczynu, a 175 g do końcowego ciasta chlebowego. Moje chleby zawsze rosną w koszykach (wyjątkiem jest mały chlebek do żurku, który rośnie w sicie wyłożonym ściereczką i wysypanym mąką), koszyki do wyrastania chleba z wikliny (ja właśnie takie mam) bez problemu można kupić na allegro za kilkanaście złoty:
http://allegro.pl/listing/user/listing.php...;us_id=13101582
http://allegro.pl/listing/user/listing.php...;us_id=23220457
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Izoldo, masz całkowitą rację
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

tyle razy się wpatrywałam i nie widziałam, chyba diabeł ogonem zakrył wodę
icon_redface.gif

a okulary nowe konieczne, wzrok się psuje i coraz bardziej schodzi z minusa w stronę plusa
icon_sad.gif

do obu starterów dałam wodę, tylko już łącząc w całość nie widziałam wody
roflmao_2.gif


Chlebek wyszedł bardzo dobry, mimo dodania drożdży nie urósł szczególnie i nie ma wielkich dziurek, ale mąż chwali,
ja niestety ostawiłam gluten i nie mogę się nim cieszyć co bardzo mnie smuci
icon_sad.gif
a pachnie nieziemsko
cry_1.gif


To ja właśnie mam ten okrągły kosz
fiesgrins.gif
trzeba więć na normalny bochenek kupić
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
kasha @ 27 Apr 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1573137Izoldo widziałam, tylko nie powinam jeść ryżu, gryki, kukurydzy, owsa, siemienia
cry_1.gif
To jest utrudnienie, ale ja mimo wszystko bym spróbowała, skrobię weź tylko ziemniaczaną i spróbuj go upiec na samej mące jaglanej, jak dodasz psylium, to on i tak będzie fajny sprężysty, po prostu przelicz sobie proporcje mąk na samą mąkę ziemniaczaną i mąkę jaglaną, na wszelki wypadek wsadziłabym go do foremki, bo nie wiadomo czy się da tak łatwo formować jak ten oryginalny. A quinoa i amarantus możesz? Je też można dodać do chleba w postaci mąki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Izolda @ 27 Apr 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1573163To jest utrudnienie, ale ja mimo wszystko bym spróbowała, skrobię weź tylko ziemniaczaną i spróbuj go upiec na samej mące jaglanej, jak dodasz psylium, to on i tak będzie fajny sprężysty, po prostu przelicz sobie proporcje mąk na samą mąkę ziemniaczaną i mąkę jaglaną, na wszelki wypadek wsadziłabym go do foremki, bo nie wiadomo czy się da tak łatwo formować jak ten oryginalny. A quinoa i amarantus możesz? Je też można dodać do chleba w postaci mąki.
Jean, dziękuję, ale też nie mogę
cry_1.gif

Gdy wydrukowałam co mogę to tylko siąść i płakać
icon_rolleyes.gif


Jaglenki też nie można
cry_1.gif
i wszystkie tzw. trawy odpadają
baa.gif

mam tak potwornie dietę ograniczoną, że wygrzebałam z szafki nasionka Tukumarii, zalałam wodą i pogryzam.
Coś mi świta, ze Chia, ze swoimi właściwościami pęczniejącymi, jest bardzo podobne do Tukumarii.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: