Leczo na zimowy czas

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Nie warto !
Przecież bardzo łatwo jest dodać zimą pokrojoną podsmażoną kiełbasę, filety z kurczaka, czy nawet kawałki ryby. Warzywa lepiej się przechowują bez dodatków mięsnych.
Poza tym bardzo łatwo o zatrucie !
 

Madzius

Member
Lip 21, 2009
210
0
0
To chyba pierwszy przepis, który tu podpatrzyłam
icon_smile.gif


Bardzo lubię w tym leczo oprócz kolorowych papryk, także dużą ilość pietruszki i czosnku
icon_smile.gif
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Witam, ech, po uszach mi się należy za brak opinii, mimo moich zachwytów nad tym zimowym leczo. Ja też je wykonałam - rok temu i wyszło super. A od zapachu z kuchni można oszaleć, wiersze pisać.
No, może troszkę pochopnie powiedziane, że ma służyć w "zimowy czas". Zaledwie po 2-tygodniowym pobycie w Egipcie już nie zastałam ani słoiczka. W tym roku będę sprytniejsza i nie opuszczę leczo na tak "długo", hehe. Yenn, super przepis.
 

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Ja zrobiłam w zeszłym roku jedną porcję - tak dla wygody - moje szczęście bardzo lubi leczo - ja nie koniecznie.
Pomyślałam, będzie szybki obiadek na zimę - na wypadek braku pomysłu/ czasu / chęci zrobienia obiadu lub późnego powrotu do domu.
Chęci się okazały wielkie ale u mojego szczęścia i tak słoiczki (wrzuciłam w pół litrowe) zniknęły już w połowie stycznia.
W tym roku zrobię z dwóch porcji
icon_smile.gif
hmmmm może bezpieczniej będzie z trzech??
gruebel_2.gif

Za pyszny przepis
cvety.gif
i jeszcze od tego bardziej szczęśliwego
cvety.gif
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Podnoszę dla pożytku całego koleżeństwa, bo już czas, bo właśnie stoję przy garach, rozmyślając nad zdjęciem skórki z papryki, bo to takie pyszne leczo.
mniam.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,647
2,948
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
rofl.gif
U nas niestety nie da się przechowywać ... w bieżącym sezonie zjedzone już 2 partie na tzw. zimę, hehe. Teraz też robię. Wyjątkowo odpowiada nam ten przepis. Dużo pomidorów i czosnku (ja podwajam).

Buziaczek Busiu.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,647
2,948
113
Miło Cie widzieć.
bussi.gif
Masz chociaż satysfakcję, że wyrób ma taki popyt.
icon_smile.gif
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Witam, znad garów z pomidorami, zaraz zabieram się za paprykę. Martwi mnie tylko skórka, bo rok temu sama "zeszła" z papryki i nic już nie mogłam poradzić. Niestety była wyczuwalna.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,647
2,948
113
Nie jestem wielką fanką lecza, ale każdej jesieni i mnie ogarnia jakaś potrzeba przetwarzania i gromadzenia zapasów. Zrobię z jednej porcji. Przynajmniej mam pewność, że nikt mi tego wcześniej nie pożre i będzie zimą kolorowo na talerzu.
Skórka papryki nie wadzi mi, traktuję ją jako dodatkową porcyjkę niezbędnego błonnika.
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Aha, super i tak nie bardzo mi wychodzi zdejmowanie tej skórki. Za leczem przepadam, ale akurat za tym.
wink.gif