sos pomidorowy podstawowy wg Petera Reinharta

Castia

Member
Wrz 3, 2008
7
0
0
miałam bardzo podobny przepis z pizza hut na sos do pizzy
icon_smile.gif

dziś wypróbuję ten ^^
 

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
też dodałam octu balsamicznego do sosu

dobre połączenie, dziękuje za podanie tego przepisu Malgosimi

P.S. Użyłam krojonych pomidorów z kartonika z bazylią i tymiankiem, dodałam trochę suszonego czosnku, soli, pieprzu i specjalnej przyprawy do pizzy, do tego ocet balsamiczny

 

praktykant

Member
Lis 20, 2008
47
0
0
ja zacząłem robic pizzę z sosem w stylu: do koncentratu dodaj wody... albo wogóle posmaruj ciasto koncentratem... albo wogóle ze niby sos nie jest najważniejszy... I tak męczyłem się dobrych pare miesięcy w poszukiwaniu "tego czegos"... Odkąd mam to coś, nie muszę już szukać. To coś to oczywiście Twój sos Malgosimi. A ciasto na zdjęciu jest poprostu.... niejedna pizzeria by pozazdrościła. Jak je robisz, bo zauważyłem identycznie apetyczne na iinych zdjęciach, podziel sie sekretem.
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Pyszny sos, zadnego juz nie zrobie, ten mnie urzekl przede wszystkim prostota, no i smak taki jak powinien. Malgosimi, dzieki!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Marghe, nie raz czytałam, że oregano to podstawowe ziółko kuchni śródziemnomorskiej.
Czy Włosi go nie używają?
Moim zdaniem świetnie pasuje do pomidorów, zwłaszcza w postaci suszonej, dla mnie bardziej aromatycznej niż świeża.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Joanna @ 13 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1409658Marghe, nie raz czytałam, że oregano to podstawowe ziółko kuchni śródziemnomorskiej.
Czy Włosi go nie używają?
Moim zdaniem świetnie pasuje do pomidorów, zwłaszcza w postaci suszonej, dla mnie bardziej aromatycznej niż świeża.
Zdecydowanie częściej używają świeżej bazylii.
Suszone oregano nie jest aż tak popularne. Z tego co wiem to raczej Grecy lubują się w oregano, ale mogę się mylić bo na kuchni greckiej się nie znam..

Naprawdę nie wiem dlaczego w PL w prawie każdej pizzerii sypie się oregano na każdą pizzę i tym samym zabija się jej smak.

"Comunque l'origano si usa su un numero limitatissimo di pizze e assolutamente non sulla margherita" - czyli oregano BARDO rzadko, a NIGDY na merghericie.
Oregano jest dodawane na życzenie klienta
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

emi247

Member
Paź 10, 2008
6
0
0
Chyba będę musiała zrobić ten sos, tyle osób go chwali
icon_smile.gif
a te pomidory to mają być surowe, takie prosto z puszki? bo ja zawsze jak robiłam sos do pizzy to gotowałam żeby było bardziej gęste. A czy ocet balsamiczny mogę zastąpić octem jabłkowym?
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,276
1,562
113
Pomidory prosto z puszki, ale nie mogą być zbyt wodniste, poszukaj tych Mutti. Jak chwilę postoją w miseczce, to na górze zbierze się wodnisty płyn, nieco można wtedy odlać. Ocet jabłkowy moim zdaniem zbyt octowy, lepiej wziąć cytrynę.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Można też kilka godzin odsączać pomidory na sicie wyłożonym kawałkiem ręcznika papierowego, ja czasem zostawiam takie pomidory nawet na całą noc, potem dodaję resztę składników i miksuję sos - taki gładki lepiej się rozprowadza na cieście.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Nie, nie rozmięka ale to ma być ręcznik z tych mocniejszych, nie taki cienki jak to czasem bywa, ja używam tych z Rossmanna pakowanych po 4 sztuki, są też w 8-pakach. Jak już ta woda zleci z pomidorów, to przykładam do sita miskę do góry dnem i szybko obracam, wtedy ręcznik wpada z pomidorami do miski i łatwo można go wyjąć, a to co ewentualnie na nim zostanie można delikatnie zebrać łyżką. Podejrzewam, że na gęstym nylonowym sicie dałoby się odsączyć i bez ręcznika, moje sitko jest chyba jednak zbyt luźne. Aha, lepiej używać sit z tworzywa, metalowe w zetknięciu z kwasem z pomidorów mogą pewnie pozostawić swój smak.