Chlebek wiktoriański

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Według tego wzoru zawsze zaplatam chałki Gusi. Był w jednym z podawanych przez Linn linków. Rzeczywiście jest bardzo prosty i efektowny.
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Wygląda faktycznie na prosty chlebek
hmm :denknach:

Wiecie co
Dopiero jak zabieram sie za przepisy na cincinie widzę jakie mam jeszcze braki w wyposażeniu kuchennym
Urządzam się od 5 mc nie mam keksówki :roll:
Jak to dobrze że was mam :mrgreen:
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
:oops: Ja zapomnialam dodac opinii, ale robilam go Mirabbelko wiele razy z przeznaczeniem wlasnie na chlebek tostowy, jest super, na tosty i grzaneczki doskonaly
icon_biggrin.gif
 

Grzechu

Moderator
Cze 15, 2006
3,403
0
0
Oswiadczenie:

Z racji zalegajacych - z powodu zafascynowania chlebami na zakwasie, drozdzy, niniejszy chleb zostal uoieczony. Melduje ze wyglada tak:

2667.jpg
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,415
113
Piękny Ci wyszedł. Napisz, jak smakuje, bo mnie bardzo. Taka miła odmiana po chlebach żytnich i pszenno-żytnich.
 

Grzechu

Moderator
Cze 15, 2006
3,403
0
0
Dzieki
icon_smile.gif


Kontynuuje meldunek, bo sie doczekac nie moglem i rozkroilem
icon_smile.gif
.

Swietny miekisz, zaden drozdzowy nie wyszedl mi taki pulchny, w smaku delikatny, pyszny. U mnie wlasnie impreza, poszedl ze smalcem
icon_razz.gif
(znaczy sie ja sprobowalem bez) i nawet w takiej formie Czesi i Slowacy zachwalali
icon_smile.gif
.

Przyznaje tylko, ze po czterech chlebach na zakwasie tak... dziwnie troche... Ale na pewno, jak bede chcial sobie odmienic, ten bedzie w kolejce (z drozdzowych mam jeszcze ochote na ziemniaczany z czosnkiem Liski) :mrgreen:
 

Grzechu

Moderator
Cze 15, 2006
3,403
0
0
Te slowa z tych ust (tudziez spod tych palcow) to radosc dla uszu (tudziez oczu).

Co do drozdzy w lodowce - no dzisiaj znowu Wiktorianski w piekarniku - sie nie zmarnuja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Ten chlebek kusił mnie od dłuższego czasu ze względu na urodę i sposób wykonania (do zakwasów jeszcze nie dojrzalam
icon_mrgreen.gif
). Ku mojemu zaskoczeniu, nie powiem, nie powiem-miłemu- udał się i z tego powodu jestem szczesliwa. Co prawda urodą nie dorównuje chlebkowi Mirabbelki, ale co tam i tak jestem zadowolona, bo to mój pierwszy chlebek w zyciu. Użyłam dłuższej keksówki niż zalecana w przepisie, bo takową miałam akurat w posiadaniu, ale chlebek wyrósł bardzo wysoki i puszysty.
Dziękuję Mirabbelko
cvety.gif


A to mój wypiek
1oc7.jpg


i w przekroju

2uk7.jpg
 

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
Muszę się pochwalić
icon_smile.gif


Upiekłam go 2 dni temu. Byłam i jestem zachwycona wyglądem, zapachem i smakiem. Mleczny, maślany, idealny jeszcze ciepły z masłem i powidłami mojej mamy
icon_smile.gif


Wyrastał oczywiście o całą noc dłużej - ale to wina arktycznej temperatury w naszym mieszkaniu, oboje lubimy 20 st
icon_smile.gif


Dodałam o pół łyżeczki mniej suszonych drożdży bo zwyczajnie nie miałam. Dodam, że w ogóle nie wyrosły w ciepłym mleku więc ratowałam się 4 łyżkami żytniego zakwasu.

W lutym spodziewamy się synka, uznałam, że to idealny chleb dla maluszków!

wiktorianski__3_.jpg

wiktorianski__5_.jpg
 

Załączniki

  • wiktorianski__3_.jpg
    wiktorianski__3_.jpg
    1.6 MB · Wyświetleń: 0
  • wiktorianski__5_.jpg
    wiktorianski__5_.jpg
    1.5 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
Ok, następnym razem dam połowę mniejsze. Pokazują się nie za duże, gdzieś 15 na 10 cm. Ale nie ma problemu, następne będą mniejsze
icon_smile.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

calineczka

Member
Lip 21, 2006
47
0
0
Witam
a ja wczoraj upiekłam chleb na zakwasie z niewielką ilością drożdży.
składniki;
1 kg mąki pszennej 650 + garść mąki żytniej pytlowej+ garść mąki żytniej
2 szklanki zakwasu/mam go od lipca ub.roku/
1 szklanka wody ciepłej z 1 łyżką soli
1 szklanka wody ciepłej z 2 dkg drożdzy św. i łyżeczką miodu
2 łyżki oliwy
trochę sezamu

mąkę mieszam dodaję zakwasu i resztę składników/ciasto ma być takie jak na racuchy/
odstawiam do mikrofali z zapaloną żarówką na ok.1 godziny
następnie piekarnik włączam na 250*i termowent./jak ktoś ma ,niekoniecznie/ na ok 10 minut i wkładam ciasto do foremek/keksówek/ na wierzchu smaruję rozbitym jajem ze śmietaną i przez 15 minut piekę w 250* pożniej 45-50minut w 200* najniżym poziomie ale już bez termowentyl..
Wyjąć na kratkę i ostudzić.
Bardzo dobry chlebek.
 

matylda

Member
Lip 5, 2006
222
0
16
Witam. Ja wczoraj postanowilam zrobic swoj pierwszy w zyciu chlebek ( a nie chcialam sie bawic w zakwasy) i wybor padl wlasnie na ten. On jest pyszny i nie ma z nim duzo roboty. Najlepsze bylo to ze zamiast stac godzine w foremce, to w moim przypadku stal (sic!) 7 godzin. Myslalam ze sie z nim cos stanie, albo ze bedzie jedna wielka dziura w srodku, ale na szczescie wszystko bylo OK. Zjedlismy wczoraj polowe cieplego, z samym maselkiem
icon_smile.gif
. dzieki za przepis, napewno jeszcze z niego skorzystam
cvety.gif