IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Ciasteczka z czekolada (Chocolate Chip Cookies)
bajaderka
post 30 Aug 2005, 13:53
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Ciasteczka z czekolada (Chocolate Chip Cookies)

Bez watpienia najbardziej popularne ciasteczka w Stanach

kostka masla
3/4 szklanki brazowego cukru
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 1/4 szklanki maki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
2 szklanki czekoladowych chipsow lub pokrojonej w kawalki czekolady
1 szklanka posiekanych orzechow wloskich (niekoniecznie)
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Maslo zmiksowac na puszysta mase, dodac cukier i jajka i dobrze ubic. Dodac make, sode i sol, dobrze wymieszac i wsypac czekolade i orzechy i wanilie, lekko polaczyc wszystkie skladniki. Na wylozonej pergaminem blasze ukladac lyzka kopczyki (swietna do tego celu jest taka typowa, okragla lyzka do lodow sredniej wielkosci). Piec w temperaturze 190 st.C przez okolo 12 minut, do momentu az brzegi zaczna sie rumienic. Wystudzic na drucianej siateczce.

Dla mnie w tym przepisie jest troche za duzo cukru, wiec zmniejszam ilosc do 1/2 szklanki (oba rodzaje).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 30 Aug 2005, 14:26
Post #2


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



Robiłam i są pyszniutkie, podobne do piegusków, jednak (nie wiem czemu) wyszły mi takie bardziej chupkie niż mięciuśkie (może przez mój piekarnik). Może ktoś ma pomysł, jak temu zaradzić?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajeczka
post 30 Aug 2005, 14:39
Post #3


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.167
Dołączył: 20-March 05
Skąd: Łódź
Użytkownik nr: 425



W Stanach pochłaniałam je tonami icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 30 Aug 2005, 14:59
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



są prze przepyszne!!! Kruchutkie, maslane, ale jednocześnie neitwarde i delikatne. Rozpływają się w ustach!!!

Niestety chocolate chips u nas nie do dostania (znaczy, są jakieś czekoladki do wypieków, ale w przeciwieństwie do chocolate chips, nie przypominają czekolady ), wiec zrobiłąm z pokruszoną czekoladą deserową- wyszło pycha!

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 30 Aug 2005, 15:29
Post #5


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Jeeeej Małgosia, ale narobiłas mi smaka tę fotką...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 30 Aug 2005, 15:45
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



to jest moja słodka zemsta za Wasze piękne zdjęcia!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 30 Aug 2005, 15:56
Post #7


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



CYTAT(Malgosimi)
to jest moja słodka zemsta za Wasze piękne zdjęcia!


Dobre, dobre... Powiedziała to ta, które wstawia same paskudztwa...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 30 Aug 2005, 18:41
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



acha, zapomnialam dodac, ze dałam duzo mniej cukru niz w przepisie, w sumie 3/4 szklanki (mniej więcej pół na pol brazowego i bialego)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Graz
post 31 Aug 2005, 13:32
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.799
Dołączył: 2-December 04
Użytkownik nr: 214



Do awatara te ciacha, ale już!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nurthena
post 28 Oct 2005, 16:18
Post #10


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 320
Dołączył: 23-October 05
Skąd: Włocławek
Użytkownik nr: 876



ahh jak ja je uwielbiam . JA mam troche zmoyfikowany przepis (wiecej wanilii wtedy tak slicznie pachna i mniej cukru), a zamiast czipsow czekoladowych ktorych w polsce brak pokruszona czekolada lub m&m's

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 duże jajko (ew. 2 małe w zależności od konsystencji),
- 0,5 szklanki brązowego cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 zapach waniliowy,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyzeczka sody oczyszczonej,
- 1/3 kostki masła (można wcześniej rozpuścić),
- dosyć drobno pokruszona tabliczka czekolady (może byc mleczna lub gorzka) lub dwie małe paczki M&M's.

no a jak zrobic jest napisane wyzej
Sa cudowne znikaja w 5 minut
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kornasia
post 18 Feb 2009, 16:58
Post #11


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.037
Dołączył: 17-May 08
Skąd: München
Użytkownik nr: 9.163



Jak zwykle super przeepis. Ciasteczka wyszly przepyszne mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 31 Jan 2010, 20:08
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Oczywiscie z gorzka czekolada...

Go to the top of the page
 
+Quote Post
oliweczka
post 31 Jan 2010, 20:24
Post #13


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.609
Dołączył: 27-May 06
Użytkownik nr: 1.802



jak to sie stalo, ze nie wpadlam wczesniej na ten przepis???
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kame
post 20 Apr 2010, 19:59
Post #14





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 1
Dołączył: 20-April 10
Użytkownik nr: 21.414



Mam pytanie. Jaka ilość ciastek wychodzi z obu przepisów?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mieszko335
post 1 Sep 2010, 18:59
Post #15





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 1
Dołączył: 1-September 10
Użytkownik nr: 23.156



ja chyba coś źle zrobiłem bo dodałem wszystko co trzeba tylko mniej cukru i po 10 min. pieczenia miałem brązową masę rozpłyniętą na całej blasze!!!
Czy do tego trzeba jakąś specjalną blachę czy może coś źle zrobiłem. Nic więcej niż w przepisie nie robiłem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dzulana
post 2 Nov 2010, 16:42
Post #16





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 5
Dołączył: 1-November 10
Użytkownik nr: 24.032



Przepis znakomity icon_smile.gif
Ciasteczka przepyszne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
olgaaa
post 15 Nov 2010, 19:58
Post #17





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 31
Dołączył: 23-May 07
Skąd: Słupsk
Użytkownik nr: 4.131



robiłam kiedys z innego przepisu, z wieksza iloscia tluszczu..Czy te ciastka wychodza takie kruchusieńkie czy nie tak bardzo? takie jak np kupne Pieguski?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 15 Nov 2010, 21:56
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



O ile pamietam, to niezupelnie takie kruche. Jednak mozliwe, ze kazdemu z nas wychodza nieco inne w zwiazku z warunkami pieczenia i gruboscia ciastka.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rozinka
post 11 Jan 2011, 21:52
Post #19





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 18
Dołączył: 20-June 09
Użytkownik nr: 16.298



Super wyglądają, trzeba będzie zrobić je kiedyśicon_smile.gif A widziałyście nową reklamę Wedla z surykatkami hihi prześmieszna:) http://www.youtube.com/watch?v=_2tzkBDo-5A
Go to the top of the page
 
+Quote Post
miglietta
post 12 Jan 2011, 09:33
Post #20


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 662
Dołączył: 10-March 10
Skąd: koenigstein
Użytkownik nr: 20.728



miałam podobny przepis ale na bazie proszku do pieczenia. może smakują podobnie jak Twoje. muszę je wypróbować banana.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 18th January 2019 - 13:26