IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Tarta ze śliwkami i marcepanowo-migdalową kruszonką
bajaderka
post 4 Sep 2005, 13:16
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Tarta ze sliwkami i marcepanowo-migdalowa kruszonka
Przepis z Bon Appetit, lekko zmodyfikowany

Spod:
1 szklanka maki
3/4 szklanki migdalow
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
115g twardego masla
2 lyzki smietanki kremowki
1 zoltko

Kruszonka:
3/4 szklanki maki
1/2 szklanki (okolo 140g) pasty z migdalow
1/2 szklanki brazowego cukru (jasnego), lub mniej
85g twardeg masla

1/4 szklanka platkow migdalowych

1 kg sliwek, wypestkowanych i pokrojonych na cieniutkie czastki
1/4 szklanki cukru
2 lyzki maki ziemniaczanej
--------------

Spod:
Posiekac pierwsze 4 skladniki w malakserze az migdaly beda drobniutko posiekane. Dodac maslo, posiekac, dodac smietanke i zoltko - wymieszac az ciasto polaczy sie w calosc.
Schlodzic w lodowce przynajmnieij godzine. Rozwalkowac i wylepic ciastem foremke o srednicy 27cm. Ciasto jest bardzo miekkie! Nakluc cala powierzchnie widelcem i schlodzic przez godzine lub dluzej w lodowce.
Rozgrzac piekarnik do 200 st.C - upiec spod na zloto, w razie potrzeby splaszczajac tworzace sie pecherze, wyjac z piekarnika i wystudzic.

Kruszonka - posiekac make, paste migdalowa i cukier w malakserze, dodac maslo i posiekac az utworza sie grudki, przesypac do miski, dodac platki migdalowe.

Sliwki wymieszac z cukrem i maka.

Na spodzie wystudzonego ciasta rozsypac 3/4 szklanki kruszonki wsypac sliwki, posypac reszta kruszonki.

Piec tarte az sliwki beda miekkie i wierzch ladnie zrumieniony, okolo 40 minut. Gdyby wierzch zaczal sie wczesniej rumienic, przykryc tarte olia aluminiowa, blyszczaca strona do gory.

[size=9][/size]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 4 Sep 2005, 14:17
Post #2


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



musi byc dobre bo bon appetit ma super przepisy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 4 Sep 2005, 14:34
Post #3


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



Fajowa foremka tartowa keksówka ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 4 Sep 2005, 17:31
Post #4


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Jest baaardzo dobre icon_smile.gif Jak ktos lubi marcepan to sie nawet nie ma co zastanawiac ;) - w polaczeniu z migdalami i sliwkami - pycha! icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 4 Sep 2005, 20:15
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



CYTAT(bajaderka)
Jest baaardzo dobre icon_smile.gif Jak ktos lubi marcepan to sie nawet nie ma co zastanawiac ;)  - w polaczeniu z migdalami i sliwkami - pycha! icon_smile.gif

Ja lubie !!!!
Ale tu ani wczoraj (na malym targu niedaleko, gdzie okoliczni rolnicy przybywaja ze swymi 'polnymi lupami'), ani nawet dzis w Real-u nie bylo sliwek !
Tydzien temu tez polowalam na targu, bo chce koniecznie powidla zrobic i tylko moge grrrr....... co by przeszlo slownictwo cenzure
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carbonicum
post 1 Oct 2005, 21:56
Post #6


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.553
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Trier/Niemcy
Użytkownik nr: 3



o jezu dobrze ze wygrzebalam ten przepis!!!
uwielbiam sliwki, migdaly i marcepan

bede robic!!!, nawet mialam sliwki ale je pozarlam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziad
post 3 Oct 2005, 20:36
Post #7


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.904
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Saksonia Dolna
Użytkownik nr: 15



Ta tarta jest przepyszna!!!
I juz.
Wiecej nic nie powiem, upieczcie i zobaczcie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nikka
post 2 Aug 2011, 20:29
Post #8


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 336
Dołączył: 21-April 07
Użytkownik nr: 3.798



tarta jest pyszna

Go to the top of the page
 
+Quote Post
nikka
post 4 Aug 2011, 09:12
Post #9


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 336
Dołączył: 21-April 07
Użytkownik nr: 3.798



donoszę, że koleżanka też zrobiła to ciasto i jest zachwycona
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 19th April 2019 - 01:39