Kwadraty cappuccino z orzechami

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Przepis z programu Sugar , lekko zmodyfikowany na wlasne potrzeby



Podstawa:

* 1/2 szklanki masla
* 1/4 szklanki cukru
* 5 lyzek kakao
* 1 lyzeczka aromatu waniliowego
* 1 1/2 szklanki pokruszonych czekoladowych herbatnikow
* 1 szklanka wiorkow kokosowych
* 1/2 szklanki orzechol wloskich , posiekanych( moze byc wiecej)


Krem:

* 1/3 szklanki masla
* 1 1/2 lyzki waniliowego nieslodzonego budyniu (proszek)
* 1/4 szklanki mleka
* 2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
* 2 szklanki cukru pudru przesianego( original mowi 3 jednak dla mnie bylo za slodkie , wiec przy 2 szklankach lepiej sprawdzic czy jest wystarczajaco slodkie)



Wierzch:

22 dag gorszkiej czekolady
2 lyzki masla


# Nagrzewamy piekarnik do 175C. Natluszczamy nasza foremke do pieczenia( nieduze, kwadratowe 20 cm)

Do przygotowania spodu: rozpuszczamy maslo i mieszamy z cukrem .Przesiewamy kakao i mieszamy z nasza mikstura. W osobnym naczyniu trzepaczka reczna ubijamy jajo z wanilia a nastepnie dodajemy do masla. Dodajemy pokruszone na proszek ciasteczka, orzechy i kokos, mieszamy az wszytko sie polaczy. CIasto przekladamy do foremki lekko przyciskajac lopatka i pieczemy przez 10 minut. Gdy gotowe odstawiamy na 10 minut az wystygnie , a nastepnie pozostawiamy w lodowce przez 20 minut.

Krem: Maslo ucieramy az bedzie kremowe, dodajemy budyn/ W malym rondelku podgrzewamy mleko z kawa az kawa calkowicie sie rozpusci, studizmy. Kiedy chlodne, dodajemy mleko do masla i powoli wsypujemy cukie rpuder caly czas mieszajac az wszystko sie razem polaczy. Gotowy krem wykladamy na nasz spod.

Wierzch - rozpuszczamy czekolade i maslo nad garnkeim gotujacej sie wody. Kiedy czekolada sie rozpusci, wlewamy ja na krem tak aby tworzyla gladka rowna powierzchnie.

Pozostawiamy w lodowce na okolo 30 minut

Kroimy na kwadraty goracym nozem


* Zdjecie pochodzi z foodnetwork, poniewaz niestety moj aparat wyjechal na 2 tygodnie z domu :mrgreen: :mrgreen: Ale musze pryznac ze wyszlo mi prawie tak jak na zdjeciu tylko tych ziarenek kawy do ustrojenia nie mialam
icon_sad.gif
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
hmm, orzechy juz tam sa , ale jak nie lubisz kokosu to mozesz zrobic jeszcze bardziej orzechowe badz migdalowe , a moze jakiegos owoca dodac kandyzowanego lub imbiru krystalizowanego tylko wtedy znacznie sie zmieni smak spodu ?


DOdam tylko ze ciastko jest gotowe do jedzenia mniej wiecej po 30 minutach zatem po zrobieniu dosc szybko mozna sie rozkoszowac smakiem