Przepis z programu Sugar , lekko zmodyfikowany na wlasne potrzeby
Podstawa:
* 1/2 szklanki masla
* 1/4 szklanki cukru
* 5 lyzek kakao
* 1 lyzeczka aromatu waniliowego
* 1 1/2 szklanki pokruszonych czekoladowych herbatnikow
* 1 szklanka wiorkow kokosowych
* 1/2 szklanki orzechol wloskich , posiekanych( moze byc wiecej)
Krem:
* 1/3 szklanki masla
* 1 1/2 lyzki waniliowego nieslodzonego budyniu (proszek)
* 1/4 szklanki mleka
* 2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
* 2 szklanki cukru pudru przesianego( original mowi 3 jednak dla mnie bylo za slodkie , wiec przy 2 szklankach lepiej sprawdzic czy jest wystarczajaco slodkie)
Wierzch:
22 dag gorszkiej czekolady
2 lyzki masla
# Nagrzewamy piekarnik do 175C. Natluszczamy nasza foremke do pieczenia( nieduze, kwadratowe 20 cm)
Do przygotowania spodu: rozpuszczamy maslo i mieszamy z cukrem .Przesiewamy kakao i mieszamy z nasza mikstura. W osobnym naczyniu trzepaczka reczna ubijamy jajo z wanilia a nastepnie dodajemy do masla. Dodajemy pokruszone na proszek ciasteczka, orzechy i kokos, mieszamy az wszytko sie polaczy. CIasto przekladamy do foremki lekko przyciskajac lopatka i pieczemy przez 10 minut. Gdy gotowe odstawiamy na 10 minut az wystygnie , a nastepnie pozostawiamy w lodowce przez 20 minut.
Krem: Maslo ucieramy az bedzie kremowe, dodajemy budyn/ W malym rondelku podgrzewamy mleko z kawa az kawa calkowicie sie rozpusci, studizmy. Kiedy chlodne, dodajemy mleko do masla i powoli wsypujemy cukie rpuder caly czas mieszajac az wszystko sie razem polaczy. Gotowy krem wykladamy na nasz spod.
Wierzch - rozpuszczamy czekolade i maslo nad garnkeim gotujacej sie wody. Kiedy czekolada sie rozpusci, wlewamy ja na krem tak aby tworzyla gladka rowna powierzchnie.
Pozostawiamy w lodowce na okolo 30 minut
Kroimy na kwadraty goracym nozem
* Zdjecie pochodzi z foodnetwork, poniewaz niestety moj aparat wyjechal na 2 tygodnie z domu Ale musze pryznac ze wyszlo mi prawie tak jak na zdjeciu tylko tych ziarenek kawy do ustrojenia nie mialam
Podstawa:
* 1/2 szklanki masla
* 1/4 szklanki cukru
* 5 lyzek kakao
* 1 lyzeczka aromatu waniliowego
* 1 1/2 szklanki pokruszonych czekoladowych herbatnikow
* 1 szklanka wiorkow kokosowych
* 1/2 szklanki orzechol wloskich , posiekanych( moze byc wiecej)
Krem:
* 1/3 szklanki masla
* 1 1/2 lyzki waniliowego nieslodzonego budyniu (proszek)
* 1/4 szklanki mleka
* 2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
* 2 szklanki cukru pudru przesianego( original mowi 3 jednak dla mnie bylo za slodkie , wiec przy 2 szklankach lepiej sprawdzic czy jest wystarczajaco slodkie)
Wierzch:
22 dag gorszkiej czekolady
2 lyzki masla
# Nagrzewamy piekarnik do 175C. Natluszczamy nasza foremke do pieczenia( nieduze, kwadratowe 20 cm)
Do przygotowania spodu: rozpuszczamy maslo i mieszamy z cukrem .Przesiewamy kakao i mieszamy z nasza mikstura. W osobnym naczyniu trzepaczka reczna ubijamy jajo z wanilia a nastepnie dodajemy do masla. Dodajemy pokruszone na proszek ciasteczka, orzechy i kokos, mieszamy az wszytko sie polaczy. CIasto przekladamy do foremki lekko przyciskajac lopatka i pieczemy przez 10 minut. Gdy gotowe odstawiamy na 10 minut az wystygnie , a nastepnie pozostawiamy w lodowce przez 20 minut.
Krem: Maslo ucieramy az bedzie kremowe, dodajemy budyn/ W malym rondelku podgrzewamy mleko z kawa az kawa calkowicie sie rozpusci, studizmy. Kiedy chlodne, dodajemy mleko do masla i powoli wsypujemy cukie rpuder caly czas mieszajac az wszystko sie razem polaczy. Gotowy krem wykladamy na nasz spod.
Wierzch - rozpuszczamy czekolade i maslo nad garnkeim gotujacej sie wody. Kiedy czekolada sie rozpusci, wlewamy ja na krem tak aby tworzyla gladka rowna powierzchnie.
Pozostawiamy w lodowce na okolo 30 minut
Kroimy na kwadraty goracym nozem
* Zdjecie pochodzi z foodnetwork, poniewaz niestety moj aparat wyjechal na 2 tygodnie z domu Ale musze pryznac ze wyszlo mi prawie tak jak na zdjeciu tylko tych ziarenek kawy do ustrojenia nie mialam