Picadillo

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Ekscentryczne połączenie smaków: mięso i cynamon, chili, rodzynki i migdały. Przepis ten dostałam od mojej koleżanki Doroty i zaraz trafił do moich ulubionych.

składniki
60 - 70 dag dowolnego mięsa mielonego
1 średnia cebula (posiekana)
2 ząbki czosnku (przeciśniete przez praskę)
1 łyżeczka chili w proszku (2 - dla amatorów mocnych wrażeń)
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów w puszce
1 słoik pieczarek (280 g) w naturalnej zalewie
2 łyżki octu balsamicznego (może być zwykły)
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (jeśli nie ma, to nie szkodzi)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta mielonych goździków (ja dałam 4 całe)
1 łyżeczka cukru
100 g rodzynek
sól, pieprz
olej

Do posypania:

1 - 2 łyżki miodu
100 g płatków migdałowych

sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę do miękkości, dodajemy mięso i podsmażamy aż się zrumieni.
Po kolei dodajemy: pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone pomidory, koncentrat, rodzynki i przyprawy z octem włącznie.
Mieszamy całość i dusimy pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny na małym ogniu, mieszając żeby się nie przypaliło.
Tuż przed podaniem na patelni rozgrzewamy miód i prażymy na nim płatki migdałowe. Posypujemy nimi mięso już na talerzu.
Podajemy z ryżem lub tacos.

dodatkowe informacje
Najlepiej przygotować tę potrawę dzień przed podaniem. Wtedy smaki są już doskonale wymieszane i "przegryzione".