Tuńczykowa pasta w galaretce*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Przygotować galaretkę z dodatkiem Marsali (Nie miałam dodałam cytrynę i odrobinę rosołu z kostki ..oj oj oj <!--emoid:oops:--><!--endemo-->
2 puszki tuńczyka w oleju odsączyć

zmiksować je z :
2 jajkami na twardo
około 60 g białego sera lub ricotty
1 łyżką albo i 2 kaparów
sokiem z cytryny
natką pietruszki
solą pieprzem
ew. czymś ostrym

do foremek wlać trochę żelatyny

foremki w których będziemy przygotowywać galaretki wstawić do zamrażalnika.
Po ok. 30 min wyjąc , wlać 2 łyżki żelatyny, wstawić do zamrażalnika na
jakieś 15 min
Wyjąć
Wrzucić oliwki pokrojone w plasterki (+ ew, szczypiorek / natka.. jajko..co
kto lubi), wlać pół łyżki żelatyny, odstawić do zamrażalnika na chwilę

Włożyć pastę tuńczykową, zalać resztą galaretki
Schłodzić ok. 3 h
Jesc

221762.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ale ladnie wygladaja....

pewnie moglabym taka pasta nadziewac babeczki-foremki pieczone??
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Marghe, przymierzam się do tego tuńczyka.
Czy dobrze rozumiem, że kapary też zmiksować z całością? czy lepiej i efektowniej wrzucić je w całości do masy?
I jeszcze jedno: czy sama masa tuńczykowa zastygnie? bo z opisu wynika, że do niej nie dodajemy żelatyny...