Chleb razowy mieszany na zakwasie

amy111

Member
Mar 9, 2011
58
0
0
Wiesz, może niezbyt precyzyjnie sie wyraziłam. Ja piekę ten chleb dokładnie wg przepisu, tzn z dodatkiem mąki zwykłej. I wychodzi, jak wychodzi. W sumie to ładnie rośnie, ale te dziurki wewnatrz chleba są jednak małe.
Chodziło mi o to, że Gucio do chleba dodał chyba (?) mąkę zwykłą (w przeważającej ilości), zamiast pełnoziarnistej, jak jest w przepisie. Bo tak ładnie wyrośnięte chlebki (z ładnymi dziurkami w środku), mi przynajmniej, wychodzą tylko wtedy ,gdy robię chleb z czyszczonej mąki.
Często robię ten chleb, ale chyba coś przydało by się poprawić. Tylko nie bardzo wiem co.
 

Cynamon

Member
Lut 5, 2009
779
0
0
Odkopuję, bo piekę. Co prawda trochę inne proporcje, ale na tej samej zasadzie i też z przepisu Mirabbelki, który zaczerpnęłam z jej książki.

Mi również zaczyn wydawał się gęsty strasznie, ale twardo nie dolałam wody. Miałam wątpliwości, czy zakwas taką gęstość uniesie, ale pięknie wyrosło.
Jednak musiałam dolać około 70-100 ml więcej wody niż jest w przepisie, by ciasto było wskazanej gęstości.

Wyrastał krócej niż zalecane, o 13. miałam go dopiero wkładać do pieca, a on już pieczę się od 20 minut
icon_smile.gif