- Wrz 16, 2004
- 886
- 0
- 0
Surówka Bora Bora
1główka sałaty lodowej,
3 średnie banany,
3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych,
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki posiekanej melisy,
sos:
200 ml śmietany 36%
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny,
2 łyżki soku cytrynowego,
30 ml rumu Jamaica
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu,
sól i cukier do smaku
Wszystkie składniki sosu połączyć i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i cukrem do smaku. Odstawić na 1/2 godz. Sałatę oczyścić, umyć i osuszyć. Poszarpać na drobne kawałki (nie kroić). Banany umyć, obrać ze skór i pokroić na plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Banany połączyć z rozdrobnioną sałatą. Dodać posiekane orzechy i melisę. Wymieszać. Przełożyć do salaterki. Polać schłodzonym sosem.
Bahus
1główka sałaty lodowej,
3 średnie banany,
3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych,
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki posiekanej melisy,
sos:
200 ml śmietany 36%
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny,
2 łyżki soku cytrynowego,
30 ml rumu Jamaica
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu,
sól i cukier do smaku
Wszystkie składniki sosu połączyć i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i cukrem do smaku. Odstawić na 1/2 godz. Sałatę oczyścić, umyć i osuszyć. Poszarpać na drobne kawałki (nie kroić). Banany umyć, obrać ze skór i pokroić na plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Banany połączyć z rozdrobnioną sałatą. Dodać posiekane orzechy i melisę. Wymieszać. Przełożyć do salaterki. Polać schłodzonym sosem.
Bahus