Ciasto ciepnięte/ ciepane

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
No i ja chcę wreszcie upiec to ciacho tylko powiedzcie jak lepiej czy na 3 dzielić czy jako jedno i zrobić roladę? mówcie na jakich blaszkach (jeśli na 3 to keksówki? a jeśli 1 - to na tej dużej, płaskiej co w piekarniku jest może byc?). Wolałabym jak najmniej się narobić :mrgreen:
 

Agama

Member
Wrz 21, 2004
201
2
18
Ja bym Ci radziła (oczywiście jeśli nie chcesz się narobić) upiec to ciasto na jednej blaszce - tej płaskiej z piekarnika ! - ale piecz na papierze !, żeby łatwiej było zwinąć roladę! Ja już pisałam, że ciasto jest rewelacyjne i robi się je ekspresowo, piecze szybciutko ( u mnie dokładnie 16-17 minut na termoobiegu), poprostu pycha! polecam!
Pozdrowionka!
Agama
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,380
834
113
Lidqa, dzięki za przypomnienie przepisu. W poprzednim wcieleniu pieklam je na Boże Narodzenie i jeszcze wiele razy, także w postaci rolady. Problemów specjalnych z odklejeniem nie było. Pora, żeby znowu je zrobić z tym, że teraz chcę dokładnie tak jak piszesz, w trzech keksówkach, bo stwierdzam, że jednak takie, po scementowaniu ma najlepszy smak. Przy okazji tak szerokiego odzewu wspomnę, żeby Anusiaczek się nie ociągał i wklepał także tutaj przepis na ten pyszny murzynek z kokosowa bezą. Bardzo jest smaczny, a klopotu z wykonaniem nie ma. Własnie go dojadamy, jak zwykle za szybko.
icon_smile.gif
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Śmietane polecam Zott i to wszysko jedno jaka zawartośc tłuszczu. Jest bardzo kremowa i delikatna. Raz nawet dała jogurt Zott ten zwykły bez dodatków i tez było pycha.
Chyba dzis upieke to ciasto :mrgreen:
 

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
upiekłam
icon_smile.gif
ale oczywiście bez "kłopotów" nie obyło.

Najpierw zanim powiem o cieście muszę się pożalić - no więc muszę to powiedzieć: nienawidzę swojego piekarnika :evil: kiedyś już się skarżyłam że nie rumieni np. góra ciasta jest blada
icon_sad.gif
a kurczak zawsze blady prawie jak surowy... no ale teraz wysiadłam bo ciasto któro miało się piec 15 min piekło się.... 40!!!! cały czas było białe a jak już zaczęło trochę zmieniać barwę to było nadal stanu ciekłego. No i jak ja mam cokolwiek piec? Czy ktoś wie czy z tym to się da coś zrobić? Kuchenka zwykła najzwyklejsza bez dodatków i nawet górnej grzałki nie ma.
Przepraszam za zaśmiecanie wątku - jakby co to wywalcie to albo przenieście gdzie indziej :oops:

Ale ciasto pycha!!!! Choć niestety spróbowałam maleńki kawałeczek bo całość poszła do męża do pracy w związku ze zmianą depratamentu no i ma imieniny
icon_smile.gif
 

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Aniks, też miałam kiedyś takie problemy. Mam starą kuchenkę z piekarnikiem gazowym, bez grzałki górnej. Wszystko piekło mi się blade i znacznie dłużej niż w przepisach, dopóki nie zaczęłam podkręcać temperatury - bo wyszło mi, że termostat źle pokazuje. Teraz ustawiam jakieś 20-30 stopni więcej niż w przepisie i jest dobrze, czas pieczenia zaczął mi się mniej więcej zgadzać. Może i u Ciebie zachodzi podobna sytuacja.
 

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Przy okazji tak szerokiego odzewu wspomnę, żeby Anusiaczek się nie ociągał i wklepał także tutaj przepis na ten pyszny murzynek z kokosowa bezą. Bardzo jest smaczny, a klopotu z wykonaniem nie ma. Własnie go dojadamy, jak zwykle za szybko.
icon_smile.gif
Zaraz wklepię :mrgreen:

To było pierwsze eksperymentalne ciasto, które jako świeżutka mężatka upiekłam 8)
 

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
Czy ten podgrzany miód trzeba ochłodzić przed dodaniem do reszty czy nie czekać i odrazu po dodaniu sody wlać do ciasta? :mrgreen:

I czy jak robiłyście na blaszce z piekarnika to na tej wielkiej prawie kwadratowej, czy na normelnej dużej prostokątnej (nie z piekarnika)? :mrgreen: Ale namieszałam :dump: :mrgreen: :mrgreen:
Po prostu jak lepiej robić (jeśli robię roladę), na której blaszce?
Dziękuję za wysłuchanie :mrgreen:
 

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Ja miałam płynny miód i podgrzewanie sobie w ogóle darowałam :mrgreen: Ale gdybym podgrzewała, to studziłabym trochę przed dodaniem do reszty składników. A piekłam na blaszce takiej dużej z pieca, ale nie robiłam rolady, więc nie wiem jak lepiej jesli się roladę chce
 

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
Dzięki Anusiaczku
A jak kroiłaś na 3 części to wzdłuż którego boku ładniej wychodzi?

Sorki za dręczenie :mrgreen:
 

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Dłuższy bok podzieliłam na trzy części i tak przecięłam. Czyli krótszy bok placka w całości był długością powstałego ciasta.
Bardzo namotałam? :rofl:
 

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
Jeśli dobrze zrozumiałam to miałaś 6 części do sklejenia? :mrgreen:
 

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Wiedziałam, że zamotam :mao:

Miałam trzy części :rofl: Wzdłuż krótszego boku dużego placka krojone :rofl:
 

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
:rofl: :mrgreen: :mrgreen:

To teraz już wszystko wiem :rofl:

A wysokie to ciasto rośnie?

Tu chyba nic nie namotamy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Dosyć wysokie :mrgreen:
Pieczone oddzielnie trzy placki pewno byłyby niższe (moze jednak coś pomotam jeszcze) :rofl:
 

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Czy wy coś piłyście od rana? :rofl: :mao:
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
jejku niezle dziewczyny mieszacie :lol: