Sernik krakowski

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Jak w tytule . Niestety ale chyba Puchatkowi nie udało się zdobyć wyśmienitego sernika (obiecanego mi jeszcze na poprzednim forum..) . A Święta powolutku się zbliżają ... A ja co roku piekę dla całej rodziny serniki i chciałabym upiec jakiś nowy ... a z drugiej strony wypróbowany (najlepiej przez forumowiczów i przeze mnie - do Świąt jeszcze trochę czasu ...) . Poprosze o przepisy .
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
a ja mysle ze gdzies mam przepis a krakowski sernik z mm ale nie wyprobowany.

Sernik krakowski
Czas przygotow. 2,5 godz.
Ciasto:
240 g maki,
160 g masla,
80 g cukru,
2 zoltko,
sol.
Inne:
800 g sera,
100 ml smietany,
4 jaja,
350 g cukru pudru,
3 lyzki maki kartoflanej,
1 lyzka cukru waniliowego,
1 zoltko do posmarowania sernika.
Lukier:
50 g cukru pudru,
1 lyzka soku z cytryny,
1 lyzka goracej wody.

1. Maslo posiekac z maka, dodac cukier, zoltko, szczypte soli. Szybko zagniesc
ciasto, przykryc, wlozyc do lodowki na 30 min.
2. Ser zemlec i przetrzec przez sito, polaczyc ze smietana i maka. Zoltka
utrzec z cukrem pudrem i waniliowym. Do zoltek dodawac malymi porcjami mase
serowa. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie wymieszac z masa.
3. Rozwalkowac cienko 2/3 ciasta, podpiec spod do sernika. Na podpieczony spod
nalozyc mase serowa. Z pozostalego ciasta zrobic paski, ulozyc je co 2 cm
ukosnie na serniku. Na pierwszej warstwie paskow polozyc druga na krzyz, tak
by powstala kratka. Posmarowac roztrzepanym zoltkiem.
4. Wstawic sernik do ogrzanego piekarnika, piec w temp. 180żC ok. 1 godz.
5. Utrzec cukier puder z goraca woda i sokiem z cytryny na gladka mase. Ostudzony sernik polukrowac.
- Na podpieczonym spodzie mozna ulozyc warstwe konfitur z rozy lub wisni a potem mase serowa. Sernika mozna nie lukrowac.

Mam nadzieje ze o to chodzi
 

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
Przepis mam. Bedzie jednak do znalezienia dopiero we wspólnej książce kucharskiej, "Nasze najlepsze desery", pisanej obecnie przez Pucha i Stefana Przebindowskiego ("ojca" krakowskiej kremówki).
Planowane objawinie w księgarniach - przed Bożym Narodzeniem 2005. :roll:
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Przepis mam. Bedzie jednak do znalezienia dopiero we wspólnej książce kucharskiej, "Nasze najlepsze desery", pisanej obecnie przez Pucha i Stefana Przebindowskiego ("ojca" krakowskiej kremówki).
Planowane objawinie w księgarniach - przed Bożym Narodzeniem 2005. :roll:
Oj , niedobrze ... Szczerze mówiąc nie spodziewałam się , że jeżeli ten przepis zdobędziesz to go udostępnisz dopiero pod koniec 2005r. Ale trudno
 

miszka

Member
Wrz 20, 2004
256
0
0
Przepis mam. Bedzie jednak do znalezienia dopiero we wspólnej książce kucharskiej, "Nasze najlepsze desery", pisanej obecnie przez Pucha i Stefana Przebindowskiego ("ojca" krakowskiej kremówki).
Planowane objawinie w księgarniach - przed Bożym Narodzeniem 2005. :roll:
Czyli dopiero na przyszłe świeta będę mogła upiec sernik krakowski :dump: jakbym kiedykolwiek miała taki zamiar :mrgreen:
Puchu, po co napisałes ten post, pies ogrodnika, reklama przyszłej książki, bardzo proszę powiedz co miałeś na myśli.
 

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
Przepis mam. Bedzie jednak do znalezienia dopiero we wspólnej książce kucharskiej, "Nasze najlepsze desery", pisanej obecnie przez Pucha i Stefana Przebindowskiego ("ojca" krakowskiej kremówki).
Planowane objawinie w księgarniach - przed Bożym Narodzeniem 2005. :roll:
Czyli dopiero na przyszłe świeta będę mogła upiec sernik krakowski :dump: jakbym kiedykolwiek miała taki zamiar :mrgreen:
Puchu, po co napisałes ten post, pies ogrodnika, reklama przyszłej książki, bardzo proszę powiedz co miałeś na myśli.
Zdobąź się proszę na chwilę miłosierdzia i wybacz mi. To nie jest mój przepis i nie mam prawa nim dysponować, skoro partner nie wyraża zgody
icon_sad.gif
 

miszka

Member
Wrz 20, 2004
256
0
0
... To nie jest mój przepis i nie mam prawa nim dysponować, skoro partner nie wyraża zgody :(
To akurat doskonale rozumiem. Nie rozumiem jak na wprost postawione pytanie można odpowiedzieć "mam, ale nie dam" Jeżeli chciałeś być pomocny to wystarczyło przytoczyć pierwszy lepszy przepis z netu dołącząjąc do niego niezbędne komentarze. Już Cię więcej nie gnębie, Twoje imieniny dziś. Udanych wypieków, sernika krakowskiego też :mrgreen:
 

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
... To nie jest mój przepis i nie mam prawa nim dysponować, skoro partner nie wyraża zgody :(
To akurat doskonale rozumiem. Nie rozumiem jak na wprost postawione pytanie można odpowiedzieć "mam, ale nie dam" Jeżeli chciałeś być pomocny to wystarczyło przytoczyć pierwszy lepszy przepis z netu dołącząjąc do niego niezbędne komentarze. Już Cię więcej nie gnębie, Twoje imieniny dziś. Udanych wypieków, sernika krakowskiego też :mrgreen:
To: "mam ale nie dam" faktycznie wypadło mało zręcznie. Sorry.
Trzeba było napisać, że nie mam prawa nim dysponować. Przepisów na serniki jest niepoliczalna ilość. Dlatego uznałem, że nie mogę dawać czegoś na odczepnego.
Dzięki za życzenia imieninowe
icon_razz.gif
 

Agama

Member
Wrz 21, 2004
201
2
18
alice - czy robilas juz ten sernik krakowski?????????
z ktorego przepisu??
bo ja tez sie przymierzam wiec chcialabym wiedziec ktory wyprobowalas?
dzieki za odpowiedz.
pzdr, Agama
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Nie , jeszcze nie piekłam żadnego z ww. serników krakowskich . szczerze mówiąc dłuuugo liczyłam na przepis obiecany przez Puchatka , a jak nie odpisywał to zaczęłam ten wątek . Szczerze mówiąc też chciałabym jakiś przepis sprawdzony i dobry . Jak wypróbuję to napiszę .
 

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
Mogę Wam dać swój przepis na sernik, który robiłem w pierwszym inauguracyjnym odcinku Kawiarenki. Ale łon raczej jest pochodzenia wiedeńskiego, choć się tak nie nazywa. Chwilowo ręce mam zajęte wznoszeniem toastów :cheers: :cheers: :cheers:
 

Agama

Member
Wrz 21, 2004
201
2
18
Hej, dzieki, ale mnie zalezy na sprawdzonym przepisie na sernik krakowski !
jesli to taki - to jestem chetna - bo na inne mam juz sprawdzone przepisy !
dzieki
pozdrowionka
Agama
 

kajorek

Member
Wrz 14, 2004
370
0
0
skanuj0001.jpg



ciekawe czy wyjdzie :

takie mam zdjęcie obok przepisu na sernik krakowski w książeczce z serii Lubię Gotować, ale przepis jest nie wypróbowany

to jeszcze proszę powiedzcie mi jak mam zdjęcia zmniejszać - ale tak jak krowie na rowie :dump:

bo te imageshack już opanowałam :mrgreen: w którym momencie jak i gdzie się je zmniejsza :roll: :

a no i czy wklepać ten przepis ?

edytuję bo się uczę zmniejszać
icon_smile.gif

zajęło mi to chwilę ale się naumiałam :mrgreen:
:cheers:
 

Nika24

Member
Wrz 13, 2004
214
0
0
robie wlasnie ten sernik ze strony pierwszej i ciekawa jestem bardzo co wyjdzie
icon_smile.gif