Pad Thai*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
przepis by Semko. To nie jest klasyczny PAd Thai, lecz raczej wariacja na temat..
cytuję:

Pad Thai można (przynajmniej w Tajlandii) zjeść wszędzie, całkiem nienajgorszy
można dostać nawet na ulicznym straganie na Khao San Road w Bangkoku. To dosyć
charakterystyczna potrawa,
Produkty

* 250g makaronu ryżowego w tasiemkach (lepszy jest tajski makaron, wietnamski
sie kruszy...)
* 200g krewetek (np. koktajlowych, w Tajlandii podaje sie PadThai np. z
suszonymi krewetkami, nie wiem, czy takowe da się w Polsce dostać...)
* 150g wieprzowiny lub piersi kurczaka, w bardzo drobnych, cienkich plasterkach
* 2 ząbki czosnku, posiekane
* 2 łyżeczki posiekanych czerwonych papryczek chilli - > U MNIE 2 PAPRYCZKI
* 2 jajka - U MNIE JEDNO JAJKO
* kubek kielków fasoli _ KIEŁKI SŁONECZNIKA
* pół kubka niesolonych, prażonych, posiekanych orzeszków ziemnych
* doniczka świeżej (powtarzam, świeżej!) kolendry, do dostania w hipermarketach

Sos:
* 2 łyżki sosu rybnego - różne rodzaje znajdziesz tutaj
* 2 łyżki czerwonej pasty curry - 3 rodzaje (czerwoną zieloną i żółtą)
znajdziesz tutaj
* 2 łyżeczki drobnego cukru trzcinowego (brązowego)
* 2 łyżki soku z limety


UWAGA: usuwając z przepisu mięso otrzymujemy wersję "półwegetariańską", a
wyrzucając krewetki - wersję wegetariańską Pad Thai...
225002.jpg


Sposób przygotowania
Makaron należy namoczyć we wrzącej wodzie, aż zmięknie. Idealny do
przyrządzania jest wok, ale z braku laku wystarczy (musi...) duża patelnia. Na
rozgrzanym oleju smażymy czosnek, chili i mięso.

(...gasimy pożar na patelni...)

Po chwili dodajemy krewetki. Podsmażamy kolejną chwilę (2-3 minuty), po czym
dodajemy odsączony makaron. Dokładnie mieszamy, dodając ewentualnie nieco wody.
Smażymy jeszcze chwilę na średnim ogniu pod przykryciem.

(...jeśli spod przykrywki zacznie wydobywać się czarny dym, to lepiej zacząć
wszystko od poczatku... najlepiej z nową patelnią...)

Dodajemy sos rybny, paste curry, sok z limety i cukier (lub 1/2 słoika gotowego
sosu). Mieszamy. Rozgarniamy makaron i wlewamy 2 rozbełtane jajka. Ponownie
mieszamy tak, żeby jajko ścieło się w "wiórki"... Na samym końcu dodajemy
kiełki, połowę orzeszków i posiekaną kolendrę.

(...same gałązki, bez doniczki... posiekane "przy okazji" koniuszki palców też
należy usunąć...)

Mieszamy i wyrzucamy do miski. Przed samym podaniem posypujemy posiekaną
kolendrą, orzeszkami i podajemy z ćwiartkami limety...

...uwaga, ostre! ;)



225049.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: