Zupa Tom Yum*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
przepis by SEMko - ciut przeze mnie zmodyfikowany

Zupa Tom Yum

Składniki

1 l rosół z kury, -> robiłam na wodzie
250 g krewetek, - > dałam 300
1 opakowanie grzybów Straw (mniej więcej 400-450 g), - > grzyby wyszli.. ale
byli pieczarki
icon_smile.gif
)
6 małych papryczek chilli, -> 3 wystarczą
90 ml sosu rybnego, -> ciut mniej
90 ml sosu z limetki,
45 ml pasty chilli, - > ZAMIAST pasty chilii (w sumie nie wiadomo jakiej, bo
po takiuej ilosci sambala to bym, nie przezyła) była czerwona pasta curry - 2
łyzki
4 licie limety Kaffir do ozdoby, - nie było

-> no i dodałam trawę cytrynową


225299.jpg

Sposób przygotowania :

przygotowałam "wywar" z trawą cytrynową i 2 papryczkami chili.. wcisnełam
trochę soku z imonki, potem dodałam pastę curry. Gotowałam ze 30 min. Posoliłam.
Wyciagenłam trawę, wkroiłam papryczkę
Dodawałam kolejno krewetki, grzyby . Dodałam sos rybny, i resztę soku sok z
limonki.

posypałam kolendrą.

225327.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: