- Lis 1, 2004
- 28,999
- 1
- 0
przepis by SEMko - ciut przeze mnie zmodyfikowany
Zupa Tom Yum
Składniki
1 l rosół z kury, -> robiłam na wodzie
250 g krewetek, - > dałam 300
1 opakowanie grzybów Straw (mniej więcej 400-450 g), - > grzyby wyszli.. ale
byli pieczarki
)
6 małych papryczek chilli, -> 3 wystarczą
90 ml sosu rybnego, -> ciut mniej
90 ml sosu z limetki,
45 ml pasty chilli, - > ZAMIAST pasty chilii (w sumie nie wiadomo jakiej, bo
po takiuej ilosci sambala to bym, nie przezyła) była czerwona pasta curry - 2
łyzki
4 licie limety Kaffir do ozdoby, - nie było
-> no i dodałam trawę cytrynową
Sposób przygotowania :
przygotowałam "wywar" z trawą cytrynową i 2 papryczkami chili.. wcisnełam
trochę soku z imonki, potem dodałam pastę curry. Gotowałam ze 30 min. Posoliłam.
Wyciagenłam trawę, wkroiłam papryczkę
Dodawałam kolejno krewetki, grzyby . Dodałam sos rybny, i resztę soku sok z
limonki.
posypałam kolendrą.
Zupa Tom Yum
Składniki
1 l rosół z kury, -> robiłam na wodzie
250 g krewetek, - > dałam 300
1 opakowanie grzybów Straw (mniej więcej 400-450 g), - > grzyby wyszli.. ale
byli pieczarki
6 małych papryczek chilli, -> 3 wystarczą
90 ml sosu rybnego, -> ciut mniej
90 ml sosu z limetki,
45 ml pasty chilli, - > ZAMIAST pasty chilii (w sumie nie wiadomo jakiej, bo
po takiuej ilosci sambala to bym, nie przezyła) była czerwona pasta curry - 2
łyzki
4 licie limety Kaffir do ozdoby, - nie było
-> no i dodałam trawę cytrynową
Sposób przygotowania :
przygotowałam "wywar" z trawą cytrynową i 2 papryczkami chili.. wcisnełam
trochę soku z imonki, potem dodałam pastę curry. Gotowałam ze 30 min. Posoliłam.
Wyciagenłam trawę, wkroiłam papryczkę
Dodawałam kolejno krewetki, grzyby . Dodałam sos rybny, i resztę soku sok z
limonki.
posypałam kolendrą.
Ostatnią edycję dokonał moderator: