Śledzie w sosie koperkowym*

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Przepis z kalendarza z 1999 roku (z 9 listopada <!--emoid:D--><!--endemo--> )

8 filetów z matiasów
mleko
2 łyżki łagodnej musztardy
1 łyżeczka octu winnego
4 łyżki śmietany
2-3 ogórki konserwowe
1 żółtko
pęczek koperku
sól, biały pieprz
2 łyżki oleju

- matiasy namoczyć i pokroić w kawałki,
- żółtko rozetrzeć z musztardą, octem winnym, solą i pieprzem,
- dolewać po troszku oleju i nie przerywając ucierania dodać śmietanę
- ogórki pokroić w drobną kostkę, koperek posiekać, dodać do majonezu,
- polać tym śledzie i wymieszać, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: