Pierogi ze szpinakiem pod beszamelem

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
Jadłam w pewnej mazurskiej knajpce, a potem sama wymyślilam jak to zrobić

składniki
ciasto na pierogi wg ulubionego przepisu
2 kostki białego sera
paczka mrożonego szpinaku
ser typu rokpol
sól, pieprz
żółty ser

na sos:
4 dag masła,
4 dag mąki,
0,5 l mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

sposób przygotowania
Najpierw robimy ciasto na pierogi. Ja robię wg przepisu Bajaderki.

Teraz robimy nadzienie. Podsmażamy na patelni szpinak, dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Doprawiamy do smaku.
Ostudzony szpinak łączymy z potarkowanym lub rozciśniętym białym serem.

Teraz musimy tylko zrobić pierogi, proponuję wycinać dużą szklanką lub kubkiem.

Robimy sos beszamelowy.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i układamy w żaroodpornym naczyniu.
Polewamy beszamelem i posypujemy zółtym serem.

Wkładamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika

dodatkowe informacje
Proponuję wykorzystać małe naczynia żaroodporne i zapiekać porcje na jedną osobę.

Do szpinaku można dodać czosnek

wx74abutzvj2lndh.jpg
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Czy ciasto na pierogi można zrobić w maszynie? Jeśli można to wypróbuję przepis Zagniatać ręcznie nie będę za chińskiego bożka...
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Super!! Znaczy mam obiad na jutro Dzięki, Kam