Kwadratowe bułeczki z aromatyczną migdałowo-cynamonową kruszonką. Gwarantowany bajeczny zapach w calym domu . Pyszne z masełkiem lub bez niczego. Na śniadanko lub podwieczorek.
liczba porcji: ok. 25 bułeczek
Ciasto drożdżowe:
1/2 szkl. mleka
1/3 szkl. wody
125g masła
2 żółtka
1 całe jajko
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
4 szkl. mąki
1 i 1/2 do 2 łyżeczek drożdży suszonych
Kruszonka:
1/4 szkl. pasty z migdałów lub tahini lub masła orzechowego
1 łyżka białka
1/4 szkl. brązowego cukru
1/4 szkl białego cukru
1 op. cukru waniliowego lub 1 łyżeczka proszku waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 i 1/2 szkl. mąki
125 g masła
Kruszonka:
Pastę migdałową utrzeć z białkiem. Wymieszać suche składniki. Dodać do nich posiekane drobno masło, wymieszane z pastą migdałową. Zagnieść kruszonkę. Kruszonki wychodzi dużo, jak ktoś woli to może zużyć połowę , a resztę zamrozić do nastepnej porcji bułeczek.
Ciasto drożdżowe:
Zalać masło gorącym mlekiem i gorąca wodą. Poczekać aż maslo sie rozpuści i płyn lekko przestygnie. Dodać sól, cukier i miód. Jajko i żółtka lekko roztrzepać widelcem. Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami. Wlać płyn maślano- mleczny i jajka do mąki. Wyrobić ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia ( ma podwoić objetość ).
Wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokat o grubości ok. 2,5cm, nieco mniejszy niz wielkość blachy do pieczenia ( tej z piekarnika) . Pokroić na kwadraty o boku ok. 5cm. Układać na natłuszczonym papierze do pieczenia na blasze dość blisko siebie. Posmarować mlekiem i obficie posypać kruszonką - to nic jak spadnie pomiędzy bułeczki. Zostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 30 min. Piec 30 min w 200stopniach.
dodatkowe informacje
Bułeczki rosnąc i piekąc się lekko się ze sobą połączą, ale w tym cały szyk - będziemy je od siebie odrywać, częstując się nimi.
Pasta z migdałów nadaje kruszonce wspaniałego aromatu, nie wiem czy jest w Polsce dostępna, można zastąpić ją pastą sezamową Tahini, masą marcepanową albo masłem orzechowym. A jak ktoś nie lubi to używa tylko cynamonu i wanilii, ale wówczas trochę wiecej masła.

liczba porcji: ok. 25 bułeczek
Ciasto drożdżowe:
1/2 szkl. mleka
1/3 szkl. wody
125g masła
2 żółtka
1 całe jajko
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
4 szkl. mąki
1 i 1/2 do 2 łyżeczek drożdży suszonych
Kruszonka:
1/4 szkl. pasty z migdałów lub tahini lub masła orzechowego
1 łyżka białka
1/4 szkl. brązowego cukru
1/4 szkl białego cukru
1 op. cukru waniliowego lub 1 łyżeczka proszku waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 i 1/2 szkl. mąki
125 g masła
Kruszonka:
Pastę migdałową utrzeć z białkiem. Wymieszać suche składniki. Dodać do nich posiekane drobno masło, wymieszane z pastą migdałową. Zagnieść kruszonkę. Kruszonki wychodzi dużo, jak ktoś woli to może zużyć połowę , a resztę zamrozić do nastepnej porcji bułeczek.
Ciasto drożdżowe:
Zalać masło gorącym mlekiem i gorąca wodą. Poczekać aż maslo sie rozpuści i płyn lekko przestygnie. Dodać sól, cukier i miód. Jajko i żółtka lekko roztrzepać widelcem. Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami. Wlać płyn maślano- mleczny i jajka do mąki. Wyrobić ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia ( ma podwoić objetość ).
Wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokat o grubości ok. 2,5cm, nieco mniejszy niz wielkość blachy do pieczenia ( tej z piekarnika) . Pokroić na kwadraty o boku ok. 5cm. Układać na natłuszczonym papierze do pieczenia na blasze dość blisko siebie. Posmarować mlekiem i obficie posypać kruszonką - to nic jak spadnie pomiędzy bułeczki. Zostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 30 min. Piec 30 min w 200stopniach.
dodatkowe informacje
Bułeczki rosnąc i piekąc się lekko się ze sobą połączą, ale w tym cały szyk - będziemy je od siebie odrywać, częstując się nimi.
Pasta z migdałów nadaje kruszonce wspaniałego aromatu, nie wiem czy jest w Polsce dostępna, można zastąpić ją pastą sezamową Tahini, masą marcepanową albo masłem orzechowym. A jak ktoś nie lubi to używa tylko cynamonu i wanilii, ale wówczas trochę wiecej masła.