Kremowa marchewka

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Kremowa marchewka

3 marchewki, dosc cienko pokrojone w plasterki

3/4 szklanki wody

2 lyzki masla

1/2 lyzeczki soli

1/2 lyzeczki cukru

1/4 lyzeczki bialego pieprzu

1 lyzka maki

1/2 szklanki smietanki

koperek

W rondelku laczymy marchewki, wode, maslo , sol , cukier i pieprz. Nastepnie gotujemy pod przykryciem przez okolo 10 minut- marchewki maja byc mieksze ale nadal chrupiace.
Plyn z marchewki zostawiamy a marchewki przekladamy na talerz przykrywajac aby nie wystygla.

Zawartosc rondelka podgrzewamy az bedzie sie gotowac. W miseczce mieszamy smietanke i make a nastepnie powoli dodajemy do naszego rondelka z plynem caly czas mieszajac. Gotujemy na wolnym ogniu przez okolo 10 minut, od czasu do czasu mieszajac. Do sosu dodajemy posiekany koperek i polewamy nim marchewke.

Pozostawiamy na 10 minut a nastepnie podajemy jako dodatek do miesa

Bardzo smaczna alternatywa zamiast salatki




Przepis pochodzi z foodnetwork
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
przepyszna!! podalam dzisiaj z placuszkami z cukinii https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;#entry384607 . Ja wrzucilam marchewke do wytworzonego sosu zamiast polewac ja sosem
icon_wink.gif
- mniam
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: