IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Chleb z sokiem pomidorowym na zakwasie
AgusiaH
post 12 Oct 2005, 10:11
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Wiem, ze zaskoczy was ten sok pomidorowy, w dodatku w polaczeniu z zakwasem, ale - co dosc niezwykle - jego smak w chlebie jest prawie niewyczuwalny. Powoduje za to, ze chleb jest dlugo swiezy i ma niepowtarzalny kolor miazszu. Prezentuje rowniez bardzo przyjemna skorke: cienka, chrupiaca, a jednoczesnie niezbyt twarda.



3/4 szkl zytniego zakwasu o temperaturze pokojowej
1/2 szkl letniej zrodlanej wody
1/2 szkl cieplego soku pomidorowego (nie przecieru!)

3 do 3 i 1/2 szkl maki pszennej chlebowej (mozna jedna ze szklanek zastapic maka orkiszowa lub zytnia)

1/2 lyzeczki drozdzy suszonych
1 lyzeczka cukru
1 i 1/2 lyzeczki soli
maka kukurydziana do posypania

Wrzucamy skladniki do maszyny w/g instrukcji i nastawiamy na program "wyrabianie ciasta". Zostawiamy je w maszynie do konca programu (czyli pierwsze rosniecie jest w maszynie).

Wyjmujemy ciasto na lekko posypany maka blat. Splaszczamy. Formujemy bochenek, posypujemy obficie maka kukurydzina, przykrywamy natluszczona plastikowa folia kuchenna. Odstawiamy przykryty na jeszcze ok. 30 min do wyrosniecia. Mozna zostawic do wyrosniecia w koszyku do chleba lub durszlaku. Po wyrosnieciu koniecznie nacinamy.

Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. Tuz przed wstawieniem chleba mocno spryskujemy piekarnik woda. Pieczemy- najlepiej na kamieniu- 10 min w 250 stopniach, a nastepnie obnizamy temperature do 220 stopni i jeszcze dopiekamy ok. 20 min. To jest ten rodzaj chleba , na ktory az milo patrzec jak sie podnosi do gory w piekarniku icon_smile.gif .

UWAGA:
Przeprzaszam za nieprecyzyjna ilosc maki. Mozliwe, ze bedzie potrzeba nieco wiecej maki np. 3 i 1/2 szkl , to zalezy od wyjsciowej gestosci waszego zakwasu i soku pomidorowego. Sypnijcie na poczatek 3 szkl, a potem dodawajcie make w miare potrzeby.

Ja juz robilam ten chleb, w roznych konsystencjach, poczynajac od ciasta o gestosci "emigrantowej", az do dosc spoistych kul z dodatkiem maki orkiszowej. Za kazdym razem wychodzi, rozni sie tylko iloscia dziur. ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 12 Oct 2005, 10:21
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



NO pysznie wygląda! Właściwie to jest bardzo w składzie podobny do emigranta robionego tylko na zakwasie długoterminowym icon_smile.gif Miałam dziś w planach emigranta, zaczyn rośnie od wczoraj - może doleję do niego soku po prostu icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 12 Oct 2005, 10:21
Post #3


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



O Agusia zrobila nowy chleb... Mnie tam ten sok nie zaskoczyl. Dodaje czesto pesto z suszonych pomidorow: kolor i aromat wspanialy...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 12 Oct 2005, 10:29
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.852
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



a można dać taki sok z butelki?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 12 Oct 2005, 10:33
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



Kamila, ja nawet o innym nie pomyślałam icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 12 Oct 2005, 10:57
Post #6


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Kamilo no oczywiscie ze tak icon_smile.gif

Z butelki, z kartonu...z tego w co sok w sklepie zapakowali. No chyba, ze ktos domowo produkuje, to jeszcze lepiej na pewno ;)
Chodzi tylko o to, zeby nie dac rozcienczonego przecieru zamiast soku, bo smak jakos nie ten. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 12 Oct 2005, 11:26
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.852
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



ok, to dobrze
Go to the top of the page
 
+Quote Post
syso
post 12 Oct 2005, 12:05
Post #8


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.156
Dołączył: 22-December 04
Użytkownik nr: 233



Agusiu, a nierozcienczony przecier z pomidorow moze byc? Mam taki domowy, nie gesty, ale plynny jest
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 12 Oct 2005, 12:12
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



no ja właśnie taki przecier (taki sok na zupę domowy) dałam do emigranta, który jest bliźniaczo podobny do tego chlebka - zobaczymy co z tego wyjdzie icon_smile.gif Narazie koloru nei zmienił icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
syso
post 12 Oct 2005, 12:15
Post #10


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.156
Dołączył: 22-December 04
Użytkownik nr: 233



To z ciekawoscia czekam icon_biggrin.gif Ja mam 2 wielkie bochny chleba, wiec najwczesniej moge piec jutro lub pojutrze
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 12 Oct 2005, 15:09
Post #11


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



CYTAT(Malgosimi)
dałam do emigranta, który jest bliźniaczo podobny do tego chlebka - zobaczymy co z tego wyjdzie icon_smile.gif


Czyzbym popelnila plagiat :
A tak bylam przekonana, ze ten chleb to efekt moich licznych prob i udoskonalen... ;)

Taki domowy rzadki przecier jak najbardziej moze byc , bo on wlasciwie jest jak sok.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 12 Oct 2005, 15:40
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



nie nei, nei to mialam na mysli! Po prostu się ucieszyłam, ze technika jest jak w emigrancie, bo mogłam bez skrupułów po prostu dodac sok do tego, co mialam na dizs przygotowane (czyli szklanki zakwasu wymieszanej wcozraj ze skłądnikami zaczynu emigrantowego)


zobacz jaki piękny wyszedł!! Faktycznie ma śliczny kolor (bardziej taki nasycony)na, choc na zdjeciu jakoś tego nie widać.

Sok mialam taki rzadki, takjak pisalam, gdybym miala zwykły z kartonu kolor byłby jeszcze lepszy!


a te dziury!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 12 Oct 2005, 16:11
Post #13


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



No no... pogratulowac...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 12 Oct 2005, 18:34
Post #14


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Piekny Ci wyszedl Malgosiu :!:
Ma ladniejsze dziury niz moj ze zdjecia, bo akurat ten egzemplarz byl z maka orkiszowa i zytnia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 12 Oct 2005, 18:36
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



tylko nie widac, ze on naprawde taki lekko pomaranczowy jest! a jest! Nastepnym razem dam sok pomidorowo-srodziemnomorski

super pomysl! nie wiem co ma do tego sok, ale dawno mi takie dziury bimbowe nie wyszły!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 12 Oct 2005, 20:00
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.852
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



Ale piękny chlebek
Go to the top of the page
 
+Quote Post
syso
post 13 Oct 2005, 13:05
Post #17


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.156
Dołączył: 22-December 04
Użytkownik nr: 233



Malgosia, boski chlebek! Dzisiaj mialam robic,ale upieklam zakwas w piekarniku
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 13 Oct 2005, 14:03
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



Syso - ja się specjalizuję w pieczeniu zaczynu drozdzowego, jak do drozdzowek czy jagodzianek. Zawsze go wstawiam do mini piekarniczka a potem przypominam sobie, keidy sasiedzi przylatuja z pytaniem, cyz cos sie nie pali icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
syso
post 13 Oct 2005, 15:53
Post #19


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.156
Dołączył: 22-December 04
Użytkownik nr: 233



Myslalam, ze tylko ja taka genialna jestem Szkoda mi go, ale juz drugi raz mi sie to zdarzylo. Tym razem podgrzal sie tylko troche, jak myslisz ryzykowac z nim pieczenie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 13 Oct 2005, 16:10
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



nie wiem, zalezy, czy wykazuje czynnosci zyciowe?

karmilas go?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 16th December 2019 - 09:07