Wątrobianka

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ups...namieszałam trochę, bo zamiast wątróbka przeczytałam tytułową wątrobiankę...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
cieszę się, że smakowało
icon_biggrin.gif
 

matylda

Member
Lip 5, 2006
222
0
16
Zrobilam z polowy porcji, wyszlo mniam, mniam.
Następnym razem tylko bardziej zmiele, bo miałam dość duże dziurki w maszynce.

Aha no i w trakcie robienia, a właściwie jak sie gotowały słoiki to zastanawiałam sie czy to podgardle nie powinno być przypadkiem surowe, bo ja dałam wędzone ( tylko takie w sklepie było).
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
ja zawsze surowe podgardle dawałam, ale z wędzonym też pewnie smaczne, na pewno nieco inne, może nawet lepsze?
 

pepsi

Member
Mar 17, 2007
321
0
0
zrobiłam i jest pycha!!! wyszły mi 4 słoiki po dżemie, robiłam z tłustym boczkiem i nie żałowałam majeranku, jeden słoik już prawie zjedzony, reszta czeka na ogórki małosolne, które też dziś robiłam
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Nette7 @ 17 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1004727Beato, a jak przechowywać tą wątrobiankę? <i ile czasu>
nie pamiętam niestety ile czasu najdłużej przechowywałam.
Dla zwiększenia bezpieczeństwa przechowywania należy pasteryzować dwukrotnie w odstępach ok 24h a potem przechowywać w chłodzie, sprawdzając co jakiś czas (bez otwierania słoików) czy wszystko z nimi w porządku.
Ja nigdy nie robiłam dużej ilości słoiczków i przechowywałam je w lodówce.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,548
2,807
113
Zabieram się jutro do tej wątrobianki.
lecker.gif
Przy okazji podkształcania się w temacie znalazłam (na stronie Wędlinydomowe) taką uwagę odnośnie sposobu postępowania z wątróbką, i nie tylko w zastosowaniu do tego przepisu:
&quot;... wątrobę pokrajaną w plastry, stale mieszając, parzy się w niewielkiej ilości wody, początkowo w temperaturze 90 stopni C, a potem przez 10 minut w obniżonej do 70 stopni C temperaturze, do czasu, aż nastąpi ścięcie hemoglobiny i wątroba nabierze barwy mlecznej kawy oraz straci charakterystyczną gorycz. Należy parzyć wątrobę, aż z pokrojonych pasków przestanie po naciśnięciu wyciekać czerwony sok.
WĄTROBY NIE GOTUJEMY! &quot;

Mam jeszcze jelita, zrobię więc kilka wątrobianych kiełbasek i ugotuję je. Porównam smak ze słoikową.

Edit: zrobione, zdegustowane i ocenione pozytywnie. Różnica między słoikową a wersją w jelicie nieznaczna, ale wolę tę pierwszą, no i przechowuje się lepiej. Do farszu dodałam ponadto: drobniutką suszoną cebulę, gałkę, szczyptę zmielonych gożdzików.

Dzieki, Beato, za pomysł.
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Zrobiłam, posmakowałam - jest po prostu pyszne! W sam raz tłuste, z ogórkiem
icon_rolleyes.gif
. Będę na pewno powtarzać. Dziękuję za przepis.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,480
2,389
113
BeataSz @ 27 Oct 2004 napisał:
index.php?act=findpost&pid=141930,5 kg wątróbki ( wieprzowej)
1 kg podgardla bez skóry
sól, pieprz, majeranek

Wątróbkę sparzyć, podgardle ugotować (trochę surowego odciąć i odłożyć). Przepuścić przez maszynkę ugotowane i surowe podgardle oraz wątróbkę, dodać majeranek, sól i pieprz. Nałożyć do słoiczków i gotować ok. 3 godziny. Smarować pieczywo jak pasztetem. Dobre z kiszonym ogórkiem.
Czy to nie za długo na małe słoiczki?

Zachęcona waszymi komentarzami, chętnie wypróbuję ten przepis, lubimy takie smarowidła do chleba
lecker.gif
 

Chlorofilka

Member
Lut 16, 2008
95
0
0
Robiłam z boczkiem (bo podgardle dostać graniczy z cudem) ale dodałam dużo ziół żeby nie dodawać soli (taka dieta..), jednak bez soli jest mdłe i następnym razem mimo wszystko troszkę dodam. Myślałam że będzie bardziej wątrobiankowate - maziste, może więcej blenderem musiałabym to pomęczyć hmm.. ale ogólnie dobre, do powtórzenia
icon_smile.gif