To moj absolutnie ulubiony sposob na dynie!
na dwie osoby daje:
1 dynia ( butternut squash)
2 filety rybne ( najlepiej biala ryba ale moga byc inne)
2 lyzeczki czerwonej tajskiej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego
1 cebula
4 zabki czosnku
3 cm kawalek swiezego imbiru
1 czerwone chilli
2 lyzki sosu rybnego lub sojowego
"krotkoziarenkowy" kleisty ryz ( lub zwykly ryz - NIE PARABOILED!)
Zielona kolendra do posypania
Dynie pokroic w duza kostke, cebule posiekac, czosnek i imbir zetrzec na drobnej tarce, chili drobno pokroic. Cebule wrzucic na rozgrzana patelnie ( woka) i delikatnie podsmazyc. Dodac czosnek, imbir, chili oraz dynie. Obsmazyc dynie tak zeby troche, ale nie za bardzo zmiekla ( powinna miec dalej twardawy srodek) i doprawic sosem rybnym/sojowym.
Zalac calosc mlekiem kokosowym i dodac paste curry ( ja dodaje mniej wiecej 2 lyzeczki ale rozne pasty maja rozna "sile" wiec tu proponuje metoda "sproby". Dosmaczyc sosem sojowym. Zostawic na ogniu zeby smaki sie przegryzly a dynie zmiekla. Nastepnie polozyc na wierzch sosu rybke pokrojona w paski ( albo filety w calosci jak kto woli) - przykryc i gotowac przez max 2 minuty. Przewrocic rybke na plecy i w zaleznosci od grubosci filetow gotowac pod przykryciem kolejne 2 minuty ( lub wiecej jesli konieczne) .
Podawac z ryzem, posypane kolendra.
Voila!
na dwie osoby daje:
1 dynia ( butternut squash)
2 filety rybne ( najlepiej biala ryba ale moga byc inne)
2 lyzeczki czerwonej tajskiej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego
1 cebula
4 zabki czosnku
3 cm kawalek swiezego imbiru
1 czerwone chilli
2 lyzki sosu rybnego lub sojowego
"krotkoziarenkowy" kleisty ryz ( lub zwykly ryz - NIE PARABOILED!)
Zielona kolendra do posypania
Dynie pokroic w duza kostke, cebule posiekac, czosnek i imbir zetrzec na drobnej tarce, chili drobno pokroic. Cebule wrzucic na rozgrzana patelnie ( woka) i delikatnie podsmazyc. Dodac czosnek, imbir, chili oraz dynie. Obsmazyc dynie tak zeby troche, ale nie za bardzo zmiekla ( powinna miec dalej twardawy srodek) i doprawic sosem rybnym/sojowym.
Zalac calosc mlekiem kokosowym i dodac paste curry ( ja dodaje mniej wiecej 2 lyzeczki ale rozne pasty maja rozna "sile" wiec tu proponuje metoda "sproby". Dosmaczyc sosem sojowym. Zostawic na ogniu zeby smaki sie przegryzly a dynie zmiekla. Nastepnie polozyc na wierzch sosu rybke pokrojona w paski ( albo filety w calosci jak kto woli) - przykryc i gotowac przez max 2 minuty. Przewrocic rybke na plecy i w zaleznosci od grubosci filetow gotowac pod przykryciem kolejne 2 minuty ( lub wiecej jesli konieczne) .
Podawac z ryzem, posypane kolendra.
Voila!
Ostatnią edycję dokonał moderator: