"Tajskie" curry z dynia i rybka*

aania

Member
Wrz 1, 2005
21
0
0
To moj absolutnie ulubiony sposob na dynie!

na dwie osoby daje:

1 dynia ( butternut squash)
1000085931_th.jpg

2 filety rybne ( najlepiej biala ryba ale moga byc inne)
2 lyzeczki czerwonej tajskiej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego
1 cebula
4 zabki czosnku
3 cm kawalek swiezego imbiru
1 czerwone chilli
2 lyzki sosu rybnego lub sojowego
"krotkoziarenkowy" kleisty ryz ( lub zwykly ryz - NIE PARABOILED!)
Zielona kolendra do posypania

Dynie pokroic w duza kostke, cebule posiekac, czosnek i imbir zetrzec na drobnej tarce, chili drobno pokroic. Cebule wrzucic na rozgrzana patelnie ( woka) i delikatnie podsmazyc. Dodac czosnek, imbir, chili oraz dynie. Obsmazyc dynie tak zeby troche, ale nie za bardzo zmiekla ( powinna miec dalej twardawy srodek) i doprawic sosem rybnym/sojowym.
Zalac calosc mlekiem kokosowym i dodac paste curry ( ja dodaje mniej wiecej 2 lyzeczki ale rozne pasty maja rozna "sile" wiec tu proponuje metoda "sproby"). Dosmaczyc sosem sojowym. Zostawic na ogniu zeby smaki sie przegryzly a dynie zmiekla. Nastepnie polozyc na wierzch sosu rybke pokrojona w paski ( albo filety w calosci jak kto woli) - przykryc i gotowac przez max 2 minuty. Przewrocic rybke na plecy i w zaleznosci od grubosci filetow gotowac pod przykryciem kolejne 2 minuty ( lub wiecej jesli konieczne) .

Podawac z ryzem, posypane kolendra.

Voila!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: