Wino z aronii - proporcje*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
winozaroni0jm.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
1. MOSZCZ
Wycisnac sok z owocow i zmieszac z woda z cukrem. W proporcji 3:1 (0,25 w tabeli)
czyli
zaleznie od mocy wina jaka chcemy uzyskac (przypuscmy stolowe 11%) wrzucamy 150g cukru dopelniajac woda do 1 litra. Po polaczeniu z sokiem (3l - aronia nie ma zbyt intensywnego smaku, wiec zeby wino nie bylo "puste" trzeba az tyle) otrzymujemy 4l zaprawionego moszczu.

2. NASTAW
Dodajemy matke drozdzowa i zostawiamy wino w temp. 18-25 stopni na czas fermentacji burzliwej.
UWAGA! Matke drozdzowa trzeba przygotowac przed moszczem, bo trwa to 3-4 dni. Temp. 22-27 stopni.

Jesli wino ma byc mocniejsze cukier dodaje sie partiami.
polowe z drozdzami
25% za 3-5 dni
25% za nastepne 3-5 dni.

3. DOFERMENTOWANIE
czyli fermantacja cicha
w balonie szklanym 3-6 tygodni

po tym okresie wino nalezy sciagnac znad osadu i doslodzic.
Mozna zostawic w balonie nalane "pod szpunt", albo rozlac do butelek.