Melba

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,649
2,950
113
Z galaretką i owocami, oczywiście, tylko z tym spodem wydaje mi sie bardziej kompletna.
gruebel_2.gif
Zobaczę.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,890
211
63
Pewnie łatwiejsza do dzielenia, ale jak dla mnie spody są zbędne i niepotrzebnie zabierają miejsce ciastu właściwemu
icon_wink.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,649
2,950
113
Może Ci przyznam rację? Powiem po Świętach.
icon_smile.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,890
211
63
Dzisiaj pokombinowałam z proporcjami: dałam 2 litry mleka (2 i 3,2% świeże z Lidla), 0,5 l śmietany z 6 jajkami. Serek utarłam z 1 kostką masła. Wyszło jak zawsze pyszne
icon_smile.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,890
211
63
Nenenen, spody są złe, a już biszkoptowe szczególnie beeee, daję je tylko tam, gdzie muszę. Ten przepis z moje wypieki to pascha marynikowa - znaczy proporcje. Sugerowałam się właśnie tym przepisem, ale dałam tylko 200 gram masła.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
No ja lubię to zrobiłam ze spodem
icon_wink.gif
a na wierzchu mandarynki i galaretka pomarańczowa. Ładnie wszystko się trzyma razem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,890
211
63
Ja daję 12% Pilosa z Lidla.
Ja teraz daję troszkę inne proporcje, bo z 1 litra to malutko wychodzi:
2 litry mleka (Pilos świeże)
0,5 litra śmietany
6 jajek
1/2 szklanki cukru
Dalej jak w przepisie.
Dzisiaj zrobię na wierzchu z galaretką wiśniową i mrożonymi wiśniami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
AgusiaH @ 29 Oct 2004 napisał:
index.php?act=findpost&pid=15025Tak w oryginale to melba jest chyba deserem z brzoskwin, lodow waniliowych i sosu z przetartych malin. Deser ten wymyslil pan Escoffier na czesc slynnej pod koniec XIX wieku spiewaczki operowej Nellie Melba.

Ale twoja melba Kamila tez mi sie bardzo podoba.A zeby ja jeszcze uwiarygodnic <!--emoid:wink:--><!--endemo--> to bym polozyla na nia brzoskwinie i zalala galaretka malinowa.
o jak się ucieszyłam, że nie tylko ja wiem iż chodzi o deser z lodów https://belvedere-restaurant.pl/jak-podawac-desery-i-lody/ a nie rodzaj sernika na zimno. ?

Naprawdę dobre to? Odkryłam pyszną śmietanę z półtora roku temu... Do czego to porównać? Jajka gotowane z mlekiem to jakby budyń.

Czy to na pewno nie smakuje kremem maślanym?
Krem maślany to coś czym można mnie wypedzic gdzieś w okolice Marsa.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Marzena, u mnie to nazywa się sernikiem warzonym

P1000479.JPG

a tak wygląda w trakcie owarzania

25108_original.jpg

i toto z gara odcedza się
 

Załączniki

  • P1000479.JPG
    P1000479.JPG
    186.3 KB · Wyświetleń: 13
  • 25108_original.jpg
    25108_original.jpg
    185 KB · Wyświetleń: 13