Melba

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Dziuniu, widziałam, ze i z przpeisu Kręglickiej robiłaś pasche, więc pytanko: czym one się różnią? Poza tym, że ta jest z mniejszej porcji (2 jajka mniej i 1 litr mleka mniej)?
Bo nie moge się zdecydowac....
Wydaje mi się że melba jest bardziej kremowa,po prostu mniej jest tego twarożku jednak.
 

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Skusiłam się na Twoją Melbę, bo w tamtym roku smakowała mi pascha. I powiem, że jest to dobre, nawet bardzo. To taka pascha z galaretką...Konsystencja troszkę inna, ale warto spróbować, polecam !!!!!!!!!!!!!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
pyszna ta melba - dałam mniej masła trochę, pychotka! Dzięki za super przepis!
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
zrobilam, a przy okazji namowilam niechcacy asike :mrgreen:

wyszlo mi cos przepysznego, lekkiego, niebo w gebie :!: :!: :!: :!:
Marc jak jadl to caly czas wydobywaly sie z niego takie odglosy jak "mmmmm", pytajac skad mam przepis, odpowiedzialam oczywiscie, ze z forum :!:

a on na to:" to forum to jest najlepsze co mi sie kiedykolwiek udalo stworzyc" :dance:

serkowi dalam odkapnac cala noc, dodalam do mleka laske wanili, a do masy prawdziwego olejku waniliowego+ namoczone rodzynki
na wierzch polozylam maliny i polalam cienutko galaretka

na drugi raz dam na spod pokruszone herbatniki

kamila dziekuje za pyszny przepis

a oto zdjecie, wyszla mi troche plaska bo nie mialam malej formy

2603.jpg
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Zawsze na swieta w. robie te niby-pasche.Jest cudna(nazywa sie sernik na zimno
icon_wink.gif
)

IMG_1219.JPG

IMG_1223.JPG

IMG_1227.JPG
 

Załączniki

  • IMG_1219.JPG
    IMG_1219.JPG
    386.9 KB · Wyświetleń: 12
  • IMG_1223.JPG
    IMG_1223.JPG
    311.5 KB · Wyświetleń: 11
  • IMG_1227.JPG
    IMG_1227.JPG
    348.3 KB · Wyświetleń: 11

barbi1

Member
Lut 1, 2008
11
0
0
pamietam ze u nas robiono ja z alkoholem (chyba 1/2 szkl.wodki) jak pierwszy raz ja jadlam...poszlam spac ...tyle zjadlam -pycha
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Ta biala warstwa to byla bita smietana z zelatyna.
A dzis wmixowalam do masy serowo-maslanej mase smietanowo-malinowa(ubita smietana kremowka+ mrozone dzikie maliny)
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
A ja zawsze robię, jak tylko zacznie się sezon truskawkowy. Uwielbiam z truskawkami.

Mam w zamrażalniku maliny, to chyba wypróbuję tę wersję. Tylko nie wiem czy maliny rozmrażać?
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
znowu zrobilam-nie ma nas w swieta to i dobra okazja na niedziele palmowa zrobic
icon_wink.gif