- Wrz 19, 2004
- 30,774
- 4,833
- 113
1. W szklance wody gotujemy po przykryciem, przez 15 min. od chwili zagotowania, ćwierć gałki muszkatołowej, dwa goździki, kawałek cynamonu i listka laurowego. Na samym końcu dodajemy kawałek skórki cytrynowej i pomarańczowej. Osobno gotujemy szklanke miodu i szumujemy go. Z dala od ognia i bardzo ostroznie wlewamy do miodu litr spirytusu. Łączymy z wodą i korzeniami, zostawiamy do ustania. Sklarowany napój zlewamy do butelek, osad przesączyc przez gęsty materiał lub filtr. Pijemy na gorąco lub zimno.
2. Inny rodzaj grzanki, mniej mocnej, robi się tak: pół litra wódki, łyżeczkę surowego masła, pół szklanki cukru, łyżeczkę miodu i tabliczkę czekolady zagotowujemy razem i pijemy na gorąco.
3. Czerwone wytrawne wino posłodzić do smaku, dodac te wszystkie dodatki /oprócz listka laurowego/, co w pierwszej wódce i zagrzać rondelku. Pić bardzo gorące.
Wszystkie te trunki radze czymś zagryzać, najlepiej ciastem !
<span style='font-size:14pt;line-height:100%'>Przepisy z "Gawęd o jedzeniu" Marii Iwaszkiewiczowej</span>
2. Inny rodzaj grzanki, mniej mocnej, robi się tak: pół litra wódki, łyżeczkę surowego masła, pół szklanki cukru, łyżeczkę miodu i tabliczkę czekolady zagotowujemy razem i pijemy na gorąco.
3. Czerwone wytrawne wino posłodzić do smaku, dodac te wszystkie dodatki /oprócz listka laurowego/, co w pierwszej wódce i zagrzać rondelku. Pić bardzo gorące.
Wszystkie te trunki radze czymś zagryzać, najlepiej ciastem !
<span style='font-size:14pt;line-height:100%'>Przepisy z "Gawęd o jedzeniu" Marii Iwaszkiewiczowej</span>
Ostatnią edycję dokonał moderator: