Cynamonowe zawijańce

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Po raz kolejny juz robilam, PYSZOTA!!!
Ponizej zdjecie, jak jeszcze gorący byl.
icon_biggrin.gif


slimaczki050719b9rm.jpg
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Nadzienia do zawijancow - Apsik


wersja II - zubozona:

ubijamy piane z 2 bialek (troszke posolic), jak juz zesztywnieje dodajemy cukier puder - ilosc zalezy od indywidualnych upodoban smakowych - ja daje 2 lyzki + cukier waniliowy, niektórzy twierdza, ze malo slodkie. Mieszamy bialka z mielonymi orzechami, mozna dodac cynamon.
orzechy mozna zastapic wiorkami kokosowymi. Doskonale sa upieczone w pianie.
Mama raz, bedzie z 15 lat temu zrobila rolade. Niestety zgubila.
 

anik

Member
Paź 17, 2005
88
0
0
a26gi.jpg


a60ub.jpg



zrobilam z nadzieniem cynamonowym
icon_smile.gif
sliczne i baaardzo aromatyczne
icon_smile.gif
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Zrobiłam :cheers:

zagniotłam wczoraj wieczorkiem ciasto, rozsmarowałam marmoladę, zawinęłam, pokroiłam grubiutko i wstawiłam na noc do lodówki. Specjalnie wstałam dziś o 5.30, żeby bułeczki były gotowe najpóźniej na 7. Niestety nic a nic w lodówce nie urosły... przestraszyłam się, że juz w ogole nie ruszą, i wstawiłam do leciutko nagrzanego piekarnika na 45 min. Tam w cieple ślicznie urosły i napuszyły się, więc posmarowałam je lekko jajkiem, podkręciłam temp do 150 i upiekłam no i akurat na 7 na śniadanie były gotowe.
Są pyszne i znakomite, myślę że ta noc w lodówce wbrew pozorom wiele im dała- skórka jest mięciutka, środek puszysty, lekko słodki... nieraz robiłam bułeczki z tych proporcji, ale nigdy nie wyszły aż tak znakomite. Zabrałam kilka do szkoły i na przerwie, za jakies pół godziny będzie degustacja
icon_smile.gif


Bajaderko, dziękuję za pyszny przepis, ląduje w ulubionych na zawsze 8)
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
do gory
robie bo przeciez diete trzymam :mrgreen:

pytanie mam: lepiej jest nadzienie rozsmarowac po calej powierzchni placka czy zostawic brzeg na sklejenie?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
A idz z takimi radami :lol:
wichrzycielka :mrgreen:
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Oj... :mrgreen:

No ja bym zostawiła kawałek do sklejania, bez nadzienia :mrgreen:

Ale ja to ja i mnie nie musisz słuchać :mrgreen:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
zrobiłam, przepyszne są!
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
i jeszcze fotka

pic000061uh.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Martusia

Member
Cze 22, 2006
942
0
0
Rób z budyniem. Tylko mniej wody o połowę. Sprawdzone i pyszne. Ja daję waniliowy i przepysznie pachnie wanilką. Gdzies mam nawet w kompie zdjęcia. Jak znajdę to wkleje na dowód.
 

Martusia

Member
Cze 22, 2006
942
0
0
Nie ma to jak miec bajzel na dysku. Tylko takie znalazłam. Budyniowe to jest to u góry. To blade.

754654654654.jpg
 

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
zrobiłam, ale tylko z cynamonem bo budyń się okazał przeterminowany :dump: były pyszne, przetrwały jakieś 10min :mrgreen: a było ich chyba z 15 :mrgreen:
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Martusia śłiczne są
icon_smile.gif