slod piekarski

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
No, to się robi
freu.gif
Na razie próbnie, z pół kilograma (co by mieć w razie czego drugie pół w zapasie, na wypadek porażki )

Pierwsza faza za mną - 12 godzin leżenia pszenicy w wodzie. Pojawiły się małe kiełki! Ha! Teraz sobie leży na sicie.

Wieczorem reszta procedury
icon_mrgreen.gif
Ale jestem szczęśliwa
icon_biggrin.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
icon_smile.gif


Dziś rano został uprażony/upieczony w piekarniku. Wieczorem, po powrocie do domu zostanie zmielony. Wtedy mogę wstawić dokumentacyjną fotkę
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Po nocnym namaczaniu:

S4021463.JPG

po uprażeniu:

S4021471.JPG

Nie miałam jeszcze czasu jej przez młynek przepuścić, ale już niedługo to zrobię
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • S4021463.JPG
    S4021463.JPG
    31.6 KB · Wyświetleń: 0
  • S4021471.JPG
    S4021471.JPG
    28.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Tak wygląda gotowy produkt oraz maszyna do przemiału:)

S4021501.JPG


Dziś po raz pierwszy zostanie dodany do chleba i zobaczymy, czy będzie efekt in plus.
 

Załączniki

  • S4021501.JPG
    S4021501.JPG
    25.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
mirabbelka @ 10 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=737068a ja wcale nie jestem pewna czy on powinien byc taki zdecydowanie slodki w smaku
gruebel_2.gif
dawno nie robiłam ,ale te moje na pszenicy czy orkiszu były leciutko słodkawe
I świetnie się z nimi piekło
a jak kupiłam mąkę słodową to w końcu to co nie zużyłam to wyrzuciłam ,bo każde jej użycie psuło mi chleb- w środku był lepki
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
samanta @ 10 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=737060Wlaściwie bardzo mi sie podoba maszyna...
Miło mi
icon_smile.gif



Powiem tak - słód wbrew swojej nazwie nie jest słodki, nie służy on także do dosładzania pieczywa. Jeśli ktos oczekuje smaku cukru, będzie zawiedziony. Smak jest ledwie leciuto słodkawy, lekko karmelowy, pachnie trochę jak syrop klonowy, prażonym ziarnem.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Zrobiłam po raz nie wiem który ale mam obawy że za mocno podprażyłam

s__d_003.jpg
s__d_prazony__3_.jpg
 

Załączniki

  • s__d_003.jpg
    s__d_003.jpg
    1.3 MB · Wyświetleń: 0
  • s__d_prazony__3_.jpg
    s__d_prazony__3_.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tevi

Member
Paź 29, 2008
1
0
0
Witam,
Około roku temu udawało mi się kupować słód żytni litewski w sklepie internetowym w Krakowie. Słód ten był ciemnobrązowy dość grubo mielony, o wspaniałym aromacie. Upieczony z nim chleb bardzo przypominal w zapachu pumpernikiel. Czy kolor słodu zależy tylko od czasu prażenia ?
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Pierwszy raz wyprodukowałam słód jęczmienny, a jutro mam zamiar upiec
chleb "Polski" w/g Tatter. Jestem ciekawa efektu.
gruebel_2.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Wypraktykowałam.
Ponieważ moj dostawca słodu żytniego litewskiego od dluższego czasu olewa moje zapotrzebowanie, a w firmie internetowej (jedynej która słód ten oferuje) każą kupować za sporą kwotę - inaczej nie ma rozmowy - szukałam zamiennika.

Kawa zbożowa "Kujawianka" Delecty daje podobny aromat. Nie taki sam, niestety, ale tak to z erzatzami bywa.
Od razu uprzedzam: Inka sie nie sprawdza!

Jeśli komuś kawałeczki ziaren są zbyt duże - proponuję zemleć w młynku do kawy.
Ja używam prosto z torebki...
qd