Bialy chleb na zakwasie z San Francisco

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,341
1,411
113
Dziś go zrobiłam w foremce z 1/2 porcji.

rne0204hg.jpg


rne0246xh.jpg


Jejku, jaki on jest dobry :!: :!:
 

circir

Member
Paź 24, 2006
36
0
0
ten chlebek też upiekłam, wyrastał sobie na zimnym balkonie, a potem jeszcze podrósł w piekarniku i bardzo ładnie się prezentował i smakował, zwłaszcza taki świeży ale juź nie gorący.
 

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
Ratunku! Ratunku!
co ja mam zrobić???

w poniedziałek wieczorem zrobiłam zaczyn na san francisco z połowy składników i zamiast wody dałam mleko. Pięknie wyrósł na drugie dzień. Dodałam składniki na ciasto i znów się podwoił po kilku godzinach. Zatem uformowałam z niego chleb i włożyłam do koszyka. To było wczoraj a dziś rano patrzę a on z tego nie małego koszyka (specjalnie położyłam jabłko przy nim by było widać na zdjęciu jaki jest duży) chce wyjść! Znów się podwoił! Złe w tym wszystkim jest to, że na powierzchni porobiły się pęcherzyki co znaczy, ze strasznie jest dziurawy i mięciutki, że może kiedy włożę go do piekarnika to opadnie, bo nie da rady...
Sprawdzałam palcem, dziurki po palcu pozostają dłuugoo (wgłębienia po palcach na zdjęciu, pęcherzyki też...)
Wysyłam Wam zdjęcia i radźcie proszę co robić bo ja nie wiem czy
1. znów go miętosić,
2. czy może dodać mąki,
3. czy może wkładać do pieca...

sna_farancisco_z_mlekiem_001.jpg
sna_farancisco_z_mlekiem_002.jpg
sna_farancisco_z_mlekiem_003.jpg
 

Załączniki

  • sna_farancisco_z_mlekiem_001.jpg
    sna_farancisco_z_mlekiem_001.jpg
    140.2 KB · Wyświetleń: 2
  • sna_farancisco_z_mlekiem_002.jpg
    sna_farancisco_z_mlekiem_002.jpg
    158.6 KB · Wyświetleń: 2
  • sna_farancisco_z_mlekiem_003.jpg
    sna_farancisco_z_mlekiem_003.jpg
    172.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Przede wszystkim jesli masz możliwość edycji swoich postów to popraw zdjęcia tak żeby były jedno pod drugim-inaczej strona sie rozjeżdza i ciężko się czyta.
Poza tym zobacz jak jest w przepisie- ile czasu miał chleb wyrastać przed pieczeniem: "Chleb powinien jeszcze raz wyrosnąć mniej więcej 50% swojej objętości. W temperaturze pokojowej zajmie to ok. 3 godziny." Dodam, że chleby z przewagą mąki pszennej zawsze szybko rosną, nie należy więc zostawiać takiego chleba na noc, bo potem są takie efekty jak na zdjęciach powyżej. Teraz możesz go upiec, może się utrzyma.
 

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
dziunia, zdjęcia poprawiałam.
Zawsze dłużej wyrastają u mnie chleby niż podaje przepis - w domu jest zimno.
Ten wysrastał za każdym razem (3 x) jeszcze raz dłużej niż podaje przepis.
No dobra, próbuję!

trzymaj kciuki
icon_smile.gif

dzięki za radę.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
CYTATdziunia, zdjęcia poprawiałam.
dziękuję
icon_smile.gif


CYTATZawsze dłużej wyrastają u mnie chleby niż podaje przepis - w domu jest zimno.
Ten wysrastał za każdym razem (3 x) jeszcze raz dłużej niż podaje przepis.
tak ale to chleb bardzo pszenny, więc zimno mu nie przeszkadza wcale jak widać
icon_wink.gif


CYTATNo dobra, próbuję!

trzymaj kciuki
dzięki za radę.
icon_smile.gif

dość płaski ten koszyczek może więc upiecze się bardzo dobrze jeśli delikatnie go przeniesiesz na blachę
 

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
Dziewczyny,

udało się i się nie udało.
po pierwsze dziunia ma rację - koszyk za płytki. Chleb opadł i trochę się "rozlał" od razu jak go włożyłam do pieca. Skutkiem czego zrobił się płaski... ech, no i za mało soli dałam.
No ale jak to ja za 2 dni próbuję od nowa.

A oto mój płaskacz.
Acha, właściwie jakiej wysokości powinien być uniwersalny koszyk do wyrastania?

bia_y_chleb_na_zakwasie_z_SF__1_.jpg
bia_y_chleb_na_zakwasie_z_SF__4_.jpg
 

Załączniki

  • bia_y_chleb_na_zakwasie_z_SF__1_.jpg
    bia_y_chleb_na_zakwasie_z_SF__1_.jpg
    213 KB · Wyświetleń: 3
  • bia_y_chleb_na_zakwasie_z_SF__4_.jpg
    bia_y_chleb_na_zakwasie_z_SF__4_.jpg
    204 KB · Wyświetleń: 3

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
taki okrągły koszyk bardzo bym chciała. może znajdę podobny. Chleb po wyjęciu z takiego koszyka musi mieć piękny wzór, ślimaczy
icon_smile.gif
 

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
Cześć
icon_smile.gif


z opóźnieniem ale jednak wklejam moje drugie podejście do białego chleba na zakwasie z SF.
Zrobiłam go na dwa sposoby:
pierwszy z zakwasu pszennego z dodatkiem wyłącznie mąki pszennej i
drugi z zakwasu żytniego z dodatkiem wyłącznie mąki żytniej.

Efekt: chlebek żytni dał się pięknie uformować, pierwszy raz zrobiłam "bochenek" CHLEBA!
Chlebek pszenny pięknie mi wyrósł ale jednak chyba za bardzo i dlatego opadł trochę w naczyniu, w którym go piekłam, nie zrobił się brązowy .... Ale był smaczniejszy!

Wklejam próbkę żytnią
icon_smile.gif

bialy_z_SF_zytni__1_.jpg
bialy_z_SF_zytni__2_.jpg
bialy_z_SF_zytni__5_.jpg
 

Załączniki

  • bialy_z_SF_zytni__1_.jpg
    bialy_z_SF_zytni__1_.jpg
    186.4 KB · Wyświetleń: 3
  • bialy_z_SF_zytni__2_.jpg
    bialy_z_SF_zytni__2_.jpg
    158.9 KB · Wyświetleń: 3
  • bialy_z_SF_zytni__5_.jpg
    bialy_z_SF_zytni__5_.jpg
    156.1 KB · Wyświetleń: 3

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Wyszedł bardzo smaczny chleb z chrupiącą skórką. Zrobiłam z połowy porcji. Trochę blady po bokach i od spodu, ale pieczony był w keksówce.

PICT2939.JPG
 

Załączniki

  • PICT2939.JPG
    PICT2939.JPG
    25.2 KB · Wyświetleń: 3

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Upieklam wczoraj z zakwasu zytniego i maki pszennej, tak jak w przepisie. Dalam jednak tylko 1 lyzke soli.
Wyszedl mi ogromniasty bochenek, o bardzo chrupiacej skorce i smacznym lekkim miazszu. W smaku neutralny, nawet leciutko slodkawy.Troszke sie rozplaszczyl jak go przekladalam z koszyka do naczynia ceramicznego - najwyzszy czas wymyslic jakas lopate
gruebel_2.gif
. Mimo wszystko jestem bardzo zadowolona, bo ladnie wyrosl.
 

Załączniki

  • CHLEB.jpg
    CHLEB.jpg
    18 KB · Wyświetleń: 0
  • PRZEKROJ.jpg
    PRZEKROJ.jpg
    15.5 KB · Wyświetleń: 0

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Naczynie o ktorym pisze to taka duza prostokatna forma ceramiczna, bez pokrywy, typowa w Portugalii do pieczenia mies i innych potraw. Gdybym wlozyla do niej chleb do wyrastania to prawdopodobnie by sie rozjechal i mial potem wysokosc okolo 3 cm. Pieke w starym piekarniku gazowym, a forma o tyle pomaga, ze mi sie od dolu nie przypala i smaczniejsze wychodza wypieki niz na blasze.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: