Indyk w sosie ostro - kwasnym

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
SKŁADNIKI
Pierś indyka (ew. kurczaka)
2- 3 papryczki chilli swieze
2- 3 ząbki czosnku
szklanka bialego wina
2 marchewki
1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
2- 3 cytryny
sól, pieprz
szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (jak zwykle od biedy może być z kostki)
oliwa z oliwek
ew. łyzeczka startego imbiru

Piersi pokroić w paseczki, obsmażyć na oliwie, podlać połową szklanki wina. Odparowac. Zalać bulionem, poddusić.
Marchewki pokroić w talarki, zblanszowac.
Czosnek i chilli drobniutko posiekac (można zmiksować). Dodać do mięsa. Wcisnąc sok z 1 cytryny.
Drugą cytrynę sparzyć, obrać, pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Dusić. Wlać resztę wina. Doprawić do smaku.
Mąkę ziemniacznaną rozrobić z zimną wodą, wlać do mięsa, aby sos zgestniał.
Dodać marchewkę. Udekorować skórką z trzeciej cytryny (niekoniecznie).
Podawac z ryzem
Jak ktos lubi, w trakcie gotowania może dodać łyżeczkę startego imbiru.