IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

13 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Kulki tiramisu
Caritka
post 6 Nov 2005, 17:48
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



To jest moje najnowsze odkrycie...... jest bardzo pyszne.... <!--emoid:lol:--><!--endemo-->
Przepis pochodzi z niemieckiej strony - tlumaczenie moje ;)

Kulki tiramisu

2 lyzki kawy rozpuszczalnej
ok.130- 140 g podluznych biszkoptow
250g mascarpone
1 lyzka cukru pudru
1 paczuszka cukru waniliowego
3 lyzki, lub nawet troche wiecej jakiegos alkoholu
gorzkie kakao do obtoczenia kuleczek

Kawe rozpuscic z 8 lyzkami wrzacej wody, wymieszac i odstawic do ostygniecia. Mozna dodatkowo dodac 3-4 lyzki alkoholu.
Biszkopty wrzucic do malaksera... Jezeli ktos go nie posiada tak, jak ja, mozna je wlozyc do woreczka foliowego i rozdrobnic walkiem do ciasta...- Swietnie sie ten sposob sprawdza icon_wink.gif))
Nastepnie dokladnie wymieszac z zimna kawa i odstawic na ok. 15-20 min, aby wszystko sie "przegryzlo".
Mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i alkohol wymieszac za pomoca miksera, nastepnie dodac kawowe biszkopty i wymieszac, mozna mikserem i mozna reka icon_wink.gif- jak kto woli icon_wink.gif))
Z masy uformowac kuleczki wielkosci mnieszego orzecha wloskiego. Obtoczyc w kakao, wstawic do lodowki- najlepiej na noc. Nastepnego dnia - sa pyszniutkie.... <!--emoid:lol:--><!--endemo--> <!--emoid:lol:--><!--endemo--> <!--emoid:lol:--><!--endemo-->
Wychodzi ok. 30 trufelkow

Załączony plik  kulkitiramisu5lx.jpg ( 116.06K ) Suma pobrań: 88


A to w przekroju ;)

Załączony plik  kulkitiramisu18zq.jpg ( 106.59K ) Suma pobrań: 33
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylwia18
post 6 Nov 2005, 18:14
Post #2


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.577
Dołączył: 24-September 05
Skąd: Yatton, UK
Użytkownik nr: 778



o kurcze ale smacznie wygląda a czym można zastąpić to mascarpone? bo to chyba u mnie w małej miescince nie do zdobycia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 6 Nov 2005, 18:59
Post #3


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



uwielbiam tiramisu, to moge tylko sobie wyobrazic jak to cudownie smakuje
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 6 Nov 2005, 19:16
Post #4


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



No no... ciekawe. Do sprobowania.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 6 Nov 2005, 20:48
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



zrobię.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 6 Nov 2005, 21:04
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



Sylwio, prawde mowiac.... nigdy nie zamienialam mascarpone na jakis inny serek. Do tiramisu tylko i wylacznie uzywam ten rodzaj... Z innym, to juz nie bedzie tiramisu... ;)
Choc na upartego, slyszalam, ze moznaby sprobowac z jakims innym serkiem homo...ale prosze, nie pytaj mnie, bo nie mam pojecia, jakim
Moze jeszcze ktos doradzi..... ;)

Kobitki... Mam nadzieje, ze te kulki beda Wam smakowac tak, jak nam...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 6 Nov 2005, 21:09
Post #7


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.015
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



wygląda barrrddzzo zachęcająco i myślę, że tak samo smakuje:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 6 Nov 2005, 21:35
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Bardzo ciekawy przepis i na pewno bardzo smaczne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 6 Nov 2005, 21:54
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



brzmi megapysznie! i jakie proste!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 7 Nov 2005, 02:00
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 41.370
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



prostota to to co mnie pociaga w wykonaniu

jaka konsystencje ma ten serek?
bo ja tylko moge "pojechac" na kozim. Nie dosc, ze ostrym to do tego slonym ale nic. Kubek chatke puchatka z niego rabie, to i to zje.
Ale bardzo scisly ten ser wiec na pewno musze dodac mleka. Znaczy soi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 7 Nov 2005, 10:51
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Mascarpone też jest dość ścisły i bardzo kremowy.W zasadzie to ma konsystencję jak dość miękkie masło icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 7 Nov 2005, 15:31
Post #12


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135




Nie da rady, trzeba robić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 7 Nov 2005, 16:34
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



"Jaka konsystencje ma ten serek? "
Dziunia bardzo trafnie odpowiedziala.... jest bardzo kremowy i podobny do masla A ja sie zastanawialam, jak to ujac

A u mnie kulki juz sie znowu chlodza

;) ;) ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ZielonyKot
post 7 Nov 2005, 17:42
Post #14


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 422
Dołączył: 25-February 05
Użytkownik nr: 363



o rety, brzmi pysznie będzie robione icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Johasia
post 7 Nov 2005, 18:19
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.744
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 36



CYTAT(sylwia18)
o kurcze ale smacznie wygląda a czym można zastąpić to mascarpone? bo to chyba u mnie w małej miescince nie do zdobycia


Sylwia, a może sprobujesz przerobić ten przepis..? ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hichotka
post 7 Nov 2005, 19:16
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.323
Dołączył: 8-February 05
Skąd: Peru
Użytkownik nr: 298



ło matko Izuś toć to przepis idealny dla maniakalnej wyjadaczki tiramisu

dzięki Kochana jutro robię
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 7 Nov 2005, 20:33
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



Robta, robta Kobitki... ;) Czekam na Wasze opinie

Hihiii, tylko nie zapomniaj, ze na nastepny dzien sa jeszcze lepsze ;) ;) ;) Nie wyjadaj wszystkiego na raz ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hichotka
post 7 Nov 2005, 21:05
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.323
Dołączył: 8-February 05
Skąd: Peru
Użytkownik nr: 298



CYTAT(Caritka)
Robta, robta Kobitki... ;)  :lol:  :lol:  :lol: Czekam na Wasze opinie  :lol:  :lol:  :lol:

Hihiii, tylko nie zapomniaj, ze na nastepny dzien sa jeszcze lepsze ;)  ;)  ;) Nie wyjadaj wszystkiego na raz ;)



ło matko to muszę podwójną porcję zrobić bo jedna na 100% pójdzie zaraz po zrobieniu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 7 Nov 2005, 21:12
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



Ja bym Ci to nawet proponowala, bo niby 30 kulek wychodzi, ale to jest takie dobre, ze szybko znika... Serio....
Chyba dluzej je mialam w lodowce ( bo je zrobilam i poszlam spac )- niz poza nia ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hichotka
post 8 Nov 2005, 12:00
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.323
Dołączył: 8-February 05
Skąd: Peru
Użytkownik nr: 298



trufelki tiramisu gotowe już pochłonęłam 12 no taka jedna trufelka to u mnie jeden kęsik pysznościowe są cholerka


pozdrawiam
maniaczka tiramisu


p/s chyba nick sobie zmienię heheeeeeeeeeee
Go to the top of the page
 
+Quote Post

13 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 16th November 2018 - 06:36