Kokosowe curry z krewetkami i ananasem*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
wg BBC

Składniki
450 g surowych krewetek
450 g świeżego ananasa, pokrojonego w spora kostkę
2 x 400 ml mleka kokosowego (UZYŁAM 1 PUSZKI)

Na pastę curry:

4 suszone papryczki (czerwone) chili, (WYSTARCZYŁY 2 – 3) namoczone w soku I skórce z 1 limonki przez 30 minut (ja tam dałam świeże)
1 łyżka trawy cytrynowej – drobno posiekanej
2,5 cm świeżego imbiru
5 ząbków czosnku
7 szalotek
1 łyżka pasty z krewetek. Można ją zastąpić 2 sztukami anchois (NIE MIALAM<
NIE DAŁAM)
pół łyżeczki soli
3 łyżeczki sosu rybnego

DEKORACJA
2 liście limonki kaffir (niekoniecznie)
2 czerwone papryczki chili pokrojone w cienkie paseczki

Sposób przygotowania
Jeśli krewetki są mrożone należy jej rozmrozić – na przykład na sicie / cedzaku &#61514;

Krewetki wrzucamy na suchą patelnię i smażymy 4 – 5 minut, mieszając .
Jeśli używamy krewetek uprzednio obgotowanych (różowych) to tę fazę można pominąć.
Obrać krewetki, pozbawić je przewodu pokarmowego


Pasta curry:
Zmiksować wszystkie składniki na gładką pastę.

Mleko kokosowe wlać do woka, gotować - mieszając od czasu do czasu - przez około 20 minut.
Nie przejmować się tym, że mleko zacznie wyglądać na zwarzone &#61514;
Dodać pastę curry, pogotować 3 minuty, wrzucić krewetki i ananasa. Podgotować kolejne 2 minuty
Podawać udekorowane pokrojonymi w cienkie paseczki liśćmi limonki kaffir i papryczką chili



ps. pasty nie uzyłam calej, jako,ze mleka było mniej

curry%20z%20ananasem%20i%20krewetkami%20(3).JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ale bym lubiła! Marghe! Ty ty jestes lepsza niż Ginger za swojej świetności :lol: :rollbaby:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Marghe dobre to bylo? Gdzie kupilas krewety tygrysie?
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
nie szkodzi, ja tak nie znam angielskiego:))
rofl.gif


ps. ale mam w domu kształconych w tym języku to sobie poradzę
icon_smile.gif