- Lis 1, 2004
- 28,999
- 1
- 0
wg BBC
Składniki
450 g surowych krewetek
450 g świeżego ananasa, pokrojonego w spora kostkę
2 x 400 ml mleka kokosowego (UZYŁAM 1 PUSZKI)
Na pastę curry:
4 suszone papryczki (czerwone) chili, (WYSTARCZYŁY 2 – 3) namoczone w soku I skórce z 1 limonki przez 30 minut (ja tam dałam świeże)
1 łyżka trawy cytrynowej – drobno posiekanej
2,5 cm świeżego imbiru
5 ząbków czosnku
7 szalotek
1 łyżka pasty z krewetek. Można ją zastąpić 2 sztukami anchois (NIE MIALAM<
NIE DAŁAM)
pół łyżeczki soli
3 łyżeczki sosu rybnego
DEKORACJA
2 liście limonki kaffir (niekoniecznie)
2 czerwone papryczki chili pokrojone w cienkie paseczki
Sposób przygotowania
Jeśli krewetki są mrożone należy jej rozmrozić – na przykład na sicie / cedzaku 
Krewetki wrzucamy na suchą patelnię i smażymy 4 – 5 minut, mieszając .
Jeśli używamy krewetek uprzednio obgotowanych (różowych) to tę fazę można pominąć.
Obrać krewetki, pozbawić je przewodu pokarmowego
Pasta curry:
Zmiksować wszystkie składniki na gładką pastę.
Mleko kokosowe wlać do woka, gotować - mieszając od czasu do czasu - przez około 20 minut.
Nie przejmować się tym, że mleko zacznie wyglądać na zwarzone 
Dodać pastę curry, pogotować 3 minuty, wrzucić krewetki i ananasa. Podgotować kolejne 2 minuty
Podawać udekorowane pokrojonymi w cienkie paseczki liśćmi limonki kaffir i papryczką chili
ps. pasty nie uzyłam calej, jako,ze mleka było mniej
Składniki
450 g surowych krewetek
450 g świeżego ananasa, pokrojonego w spora kostkę
2 x 400 ml mleka kokosowego (UZYŁAM 1 PUSZKI)
Na pastę curry:
4 suszone papryczki (czerwone) chili, (WYSTARCZYŁY 2 – 3) namoczone w soku I skórce z 1 limonki przez 30 minut (ja tam dałam świeże)
1 łyżka trawy cytrynowej – drobno posiekanej
2,5 cm świeżego imbiru
5 ząbków czosnku
7 szalotek
1 łyżka pasty z krewetek. Można ją zastąpić 2 sztukami anchois (NIE MIALAM<
NIE DAŁAM)
pół łyżeczki soli
3 łyżeczki sosu rybnego
DEKORACJA
2 liście limonki kaffir (niekoniecznie)
2 czerwone papryczki chili pokrojone w cienkie paseczki
Sposób przygotowania
Jeśli krewetki są mrożone należy jej rozmrozić – na przykład na sicie / cedzaku 
Krewetki wrzucamy na suchą patelnię i smażymy 4 – 5 minut, mieszając .
Jeśli używamy krewetek uprzednio obgotowanych (różowych) to tę fazę można pominąć.
Obrać krewetki, pozbawić je przewodu pokarmowego
Pasta curry:
Zmiksować wszystkie składniki na gładką pastę.
Mleko kokosowe wlać do woka, gotować - mieszając od czasu do czasu - przez około 20 minut.
Nie przejmować się tym, że mleko zacznie wyglądać na zwarzone 
Dodać pastę curry, pogotować 3 minuty, wrzucić krewetki i ananasa. Podgotować kolejne 2 minuty
Podawać udekorowane pokrojonymi w cienkie paseczki liśćmi limonki kaffir i papryczką chili
ps. pasty nie uzyłam calej, jako,ze mleka było mniej
Ostatnią edycję dokonał moderator: